Spotify, nový konkurent Netflixu a Amazonu?

Spotify, nový konkurent Netflixu a Amazonu? 

Poté, co Spotify začal produkovat vlastní podcasty, se nyní vrhá do světa pohyblivých obrazů. Švédský gigant oznámil partnerství s produkční společností Chernin Entertainment za účelem vytvořit filmy a seriály na motivy svých nejúspěšnějších podcastů.

Společnost Chernin Entertainment bude moci čerpat z dvousetpadesáti originálních podcastů platformy Spotify za účelem adaptace pro film či televizi. Americká produkční společnost Petera Chernina na sebe doposud upozornila zejména filmy Skrytá čísla (Hidden Figures, 2016), Největší showman (The Greatest Showman, 2018), Le Mans 66 (Ford v. Ferrari, 2019) nebo komediálním seriálem Nová hálka (New Girl, 2011–2018).

Švédský Spotify bude mít na oplátku právo inspirovat se při tvorbě podcastů aktuálními i budoucími projekty z produkce Chernin Entertainment. „Můžeme tak zahájit novou éru podcastů, ve níž nám [Cherninovy pořady] poslouží jako inspirace,“ uvedl v tiskové zprávě Dawn Ostroff, šéf komunikace společnosti Spotify.

Zatímco příznivci podcastů si budou muset nějaký čas počkat na plody nově uzavřeného partnerství, první společný filmový projekt je již na světě. Jedná se o adaptaci investigativního podcastu The Clearing, jež pojednává o April Balascio, dceři amerického sériového vraha Edwarda Wayna Edwardse.

(Ne)snadný přechod k vizuálu

Spotify již v minulosti koketovalo s filmovým a televizním průmyslem; na motivy úspěšného podcastu Homecoming Elie Horowitze a Micaha Bloomberga vznikl v roce 2018 stejnojmenný seriál pro Amazon Prime. Tento psychologický thriller, v jehož první sérii zazářila herečka Julia Roberts, měl nemalý úspěch u diváků i kritiků a byl mimo jiné nominován na Zlatý glóbus v kategorii nejlepší televizní seriál. Diváci se nyní mohou těšit na novou, druhou sérii s Janelle Monàe v hlavní roli.

Zmíněný přechod od podcastů k filmům a seriálů si vyzkoušeli i někteří konkurenti Spotify, mezi nimi například Facebook Watch, který inicioval produkci podcastem inspirovaného detektivního seriálu Limetown. Facebook se svým pořadem však ani zdaleka nedosáhl úspěchu švédského hegemona, a to i navzdory obsazení slavné tváře do hlavní role (Jessica Biel). Projekt byl tak po jediné sezoně zrušen.

O přechod od audia k vizuálu se nyní pokouší i streamovací platforma Peacock, která chystá minisérii na motivy podcastu Dr. Death, kde se v hlavních rolích objeví Alec Baldwin a Joshua Jackson.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!