Začíná 24. MFDF Ji.hlava. Dokumentární přehlídku zahájí světová premiéra snímku Nová šichta

Začíná 24. MFDF Ji.hlava. Dokumentární přehlídku zahájí světová premiéra snímku Nová šichta  

Letošní podoba mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava se přesunula do online prostoru. Výjimečný, přesto plnohodnotný ročník nabídne více než 270 snímků, živé diskuze s profesionály i program pro děti.

Současná situace donutila organizátory překlopit celý festival do on-line prostředí a uvažovat odlišným způsobem. Čtyřiadvacátá dokumentární Ji.hlava proběhne 27. října – 8. listopadu, na rozdíl od předešlých ročníků a v důsledku přesunu do online prostoru se s festivalovým děním budeme potýkat o několik dní déle.

Ve spolupráci s online portálem DAFilms tedy vznikla nová platforma, která propojí ji.hlavské snímky a účastníky festivalu. Přesto můžeme očekávat zcela plnohodnotný program včetně živých debat s režiséry, diskuzí Inspiračního fóra či denních tipů. „Abychom do online prostředí přenesli festivalový život a energii, budeme každý den streamovat z ji.hlavského Majáku. Od rána do noci poběží informace, co se aktuálně děje: budeme upozorňovat na zajímavé filmy a diskuse, zvát filmaře, aby mluvili o své práci. Budeme se snažit do dnešních dnů těžce zasažených pandemií vnést jiná než koronavirová témata a pozitivní energii plynoucí ze vzájemné inspirace,“ zmiňuje ředitel festivalu Marek Hovorka.

Zahájení letošního výjimečného ročníku se zhostí časosběrný dokumentární snímek Nová šichta mladého režiséra Jindřicha Andrše pojednávající o nucené rekvalifikaci horníka na programátora. Andrš zde navazuje na svůj předchozí film Poslední šichta Tomáše Hisema, s nímž právě před dvěma lety na jihlavském festivalu získal Zvláštní cenu poroty v sekci Česká radost. Film, který vznikl mimo jiné za pomocí crowdfundingové kampaně bude mít na 24. ročníku MFDF světovou premiéru, předtím než v únoru příštího roku půjde do kinodistribuce.

Napříč letošním programem se nejvíce odrazí téma domova a vztah k němu. Mezi zavedenými soutěžními sekcemi stojí za zmínku zejména sekce První světla, která každoročně představuje nejzajímavější dokumentární debuty z celého světa. Sekce Opus Bonum oproti tomu nabídne výběr nejpozoruhodnějších snímků reflektujících tendence světové dokumentární tvorby. Českého diváka jistě zaujme mezinárodní premiéra dokumentární road movie režisérů Víta Klusáka a Filipa Remundy Jak Bůh hledal Karla o střetu skeptického ateisty a konzervativně křesťanského národu Poláků.

Soutěžní sekce doplní několik sekcí nesoutěžních – v sekci Vachek 80 tedy můžeme například zhlédnout kompletní retrospektivu snímků dokumentaristy Karla Vachka. Sekce Souhvězdí nabídne českou premiéru cestopisné eseje rakouského filmaře Huberta Saupera Epicentro, v níž nepřikrášleně reflektuje realitu exotické Havany. Kritickou reflexi poté přinese v sekci Zvláštní uvedení čínský snímek Coronation o počátcích koronavirové krize v uzavřeném Wuhanu. Ji.hlava v současné situaci nezapomíná ani na dětské diváky pro něž připravila bohatý interaktivní online program čítající každodenní ranní rozcvičky, loutková divadla, tvůrčí workshopy či různé debatní programy.

24. MFDF Ji.hlava se uskuteční 27. října – 8. listopadu, po celou dobu můžete sledovat snímky online z pohodlí domova. V průběhu festivalu se můžete těšit na recenze vybraných snímků.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!