Druhá řada Mandaloriana, Ji.hlava online a minisérie s Nicole Kidman. Přinášíme kulturní tipy na týden od 26. října do 1. listopadu

Druhá řada Mandaloriana, Ji.hlava online a minisérie s Nicole Kidman. Přinášíme kulturní tipy na týden od 26. října do 1. listopadu 

Ani tento týden si nenechte ujít naše tradiční kulturní tipy. Kromě netflixovské novinky Holidate, která vás připraví na svátky, se můžete těšit také na nového Mandaloriana s Baby Yodou po boku. Pokud jste naladěni spíše na vzdělávací vlnu, doporučujeme zhlédnout program festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava nebo se zaměřit na některý z námi doporučených webinářů. Pořád ale můžete vyrazit do autokina a užít si filmy z velkého plátna. Ostatní kulturní akce, které se odehrávají poslední říjnový týden, najdete v našem pravidelném výběru.

Minisérie Mělas to vědět s Nicole Kidman

Oceňovaná režisérka Susanne Bier natočila pro HBO GO dramatickou sérii Mělas to vědět. Profesně uznávaná a úspěšná psychoterapeutka Grace se svým manželem Jonathanem a synem Henrym žije idylický život. Celý se jí ale obrátí naruby, když se místo oslav její nově publikované knihy začne řešit bezcitná vražda. V hlavních rolích se můžete těšit na Nicole Kidman a Hugha Granta. První díl z šestidílné série spatří světlo světa v pondělí 26. října.

Holidate s Emmou Roberts

Ve středu vás tvůrci z Netflixu vezmou na Sváteční rande (v originále Holidate). Snímek vypráví příběh Sloane a Jacksona, kteří nesnáší být na svátky, a to nejen ty vánoční, single a kvůli tomu musí každoročně čelit odsuzujícím pohledům rodinných příslušníků. Mají za sebou spoustu trapných oslav, výročí a dalších akcí, na nichž se jich někdo pořád dokola ptá, kdy si konečně najdou partnera. Proto se dohodnou, že si tentokrát budou krýt navzájem záda a předstírat vztah, a to po celý následující rok. V hlavních rolích se objeví Emma Roberts a Luke Bracey.

Nové díly Mandaloriana

Druhá řada seriálu odehrávajícího se ve slavném světe Hvězdných válek vyjde už tento pátek. Osm nových dílů odvypráví pokračování cesty Mandaloriana, nejlepšího vesmírného lovce lidí, a jeho malého chráněnce s neuvěřitelnými schopnostmi. Společně unikají vesmírem před nebezpečnými nepřáteli, kteří chtějí dostat Dítě do svých rukou, a to v bouřlivé době po rozpadu Galaktického impéria. Seriál bude k vidění na platformě Disney+ od 30. října.

Ji.hlava u vás doma

Díky přesunu letošního čtyřiadvacátého ročníku festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava do online prostoru si tentokrát mohou diváci vybírat z více než dvou stovek snímků. Kromě nich organizátoři připravili také debaty s režiséry, diskuse Inspiračního fóra i program pro děti.

Akreditaci můžete pořídit za zvýhodněnou cenu 350 Kč, z nichž šedesát procent poputuje na podporu filmařů. Kromě retrospektivní sekce doporučujeme například skupinu dokumentů nazvanou První světla, která uvede první celovečerní filmy výrazných filmařů z celého světa a jejím cílem je sledování hledání nových forem, proměnu témat a stylů. Dále se dostane také na experimentální kinematografii či výběr nejlepších tuzemských dokumentů.

Autokino Strahov dává Chlast i Bábovky

Do kina si můžete zajít i v těchto časech, a dokonce si budete připadat jako ve filmu. Autokino Strahov totiž promítá každý den v týdnu! V pondělí uvede zfilmovanou knihu Radky Třeštíkové Bábovky, v úterý můžete zaskočit na letošního Havla Slávka Horáka a ve středu na dánskou novinku Chlast, který náš redaktor Šimon Svoboda hodnotil vysoko a podle něj snímek „bravurně navozuje pomíjivé a euforické momenty, v nichž člověk až omamně halucinuje nad pocitem, že vyzrál na život.“ Dále se pak můžete těšit například na Pinocchia a v sobotu na Halloween.

Cannes tento rok online

Z důvodu pandemie se letos přesouvá do online prostoru také slavný festival v Cannes. V jeho minimalizované verzi budou moci diváci zhlédnout čtyři dosud neviděné snímky z oficiálního jarního výběru. Sedmdesátý třetí ročník se uskuteční od 27. do 29. října. Minifestival zahájí snímek Triumf režiséra Emmanuela Courcola a bude jej následovat komediální film Dva Alfredi, dále pak Dvě matky japonské filmařky Naomi Kawase a Počátek gruzijské režisérky Dey Kulumbegashvili.

Online kultura: Terapie sdílením a Roušková romance

Vzdělávání z domova pokračuje i tento týden. Pokud se chcete dozvědět něco nového v rámci kulinářského umění, navštivte v úterý od devatenácti hodin webinář Mýty ve výživě vedený nutriční terapeutkou Veronikou Pourovou. Dozvíte se třeba to, jestli lepek opravdu škodí, na jakém oleji je vhodné smažit nebo jak poznat hoax ve výživě. Aktuální krátký film vytvořilo Cinema Cuvée, nazývá se Roušková romance a premiéru v online světě bude mít ve středu večer. 

O hudbě jako celku, o jejím původu a účelu bude v pátek na přednášce pro nehudebníky i pokročilé mluvit skladatel z Mezinárodní konzervatoře Praha Jiří Trtík. Rozhodně si také nenechte ujít online stream přednášky Terapie sdílením LIVE, v němž bude kromě zakladatelek známého projektu zabývajícího se současnými vztahy vystupovat také párový terapeut Honza Vojtko. Nebude chybět ani sebeironie a nadsázka tomuto projektu vlastní.

Jesus Christ Superstar na sobotní večer

Pokud nejste zrovna vyznavači Halloweenu, můžete se v sobotu večer zabavit také úplně jinak. ČT Art bude vysílat rockovou operu Jesus Christ Superstar v americkém provedení z roku 2018. V roli Ježíše zde vystupuje držitel devíti cen Grammy John Legend, jako Herodese uvidíte Alice Coopera a Kaifáše ztvárnil zpěvák Norm Lewis. Pokud ale nejsou muzikály váš šálek kávy, přepněte si na Primu COOL, ta bude od desáté hodiny večer vysílat druhý díl marvelovského Deadpoola.

Foto: TV Guru

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!