Nové rozhledny na severu a západě Čech: kde je najdete a jak vypadají?

Nové rozhledny na severu a západě Čech: kde je najdete a jak vypadají? 

Za poslední dva roky vyrostla na západě a severu Čech řada nových rozhleden nejrůznějších tvarů, výšek a materiálů. Každá je jiná, všechny ale beze zbytku nabízejí nádherné výhledy do okolí. Potkat zde můžete krabičku od sirek, vyřazenou konstrukci hasičského záchranného sboru, repliku obranné věže či rotační hyperboloid.

Lucemburkův kopec u Malečova

Úplně nová rozhledna na Lucemburkově kopci na Ústecku byla zpřístupněna v květnu letošního roku. Těšit se můžete na dřevěnou, 14 metrů vysokou čtyřpatrovou stavbu, která vznikla společnými silami nadšenců ze spolku Malečovský rozhled a dobrovolníků. Celou konstrukci vyrobil tesař Martin Andráš ze Žitenic, samotná stavba rozhledny trvala zhruba rok. Z jejího vrcholu se vám otevře výhled do širokého okolí, na České středohoří i Děčínskou vrchovinu. Při dobré viditelnosti zahlédnete i Ještěd či hřbety Krkonoš. Pod rozhlednou najdete lavičky a lehátko k odpočinku.

Rozhledna Lucemburkův kopec. Foto: Facebook Ústí nad Labem

U Zámečku v Píšťanech (Lovosice)

Na uměle vytvořeném kopečku v lovosických Píšťanech vyrostla v roce 2019 rozhledna U Zámečku. 7 metrová stavba ve tvaru rotačního hyperboloidu postavená z dřevěných kůlů, betonu a železa nabízí kruhový výhled na řeku Labe, zástavbu Lovosic, Radobýl u Litoměřic či Milešovku. Zajímavostí je, že uvnitř umělého návrší, na kterém rozhledna stojí, se dříve uchovával led pro nedalekou restauraci. Na místě rozhledny stával v 19. století výletní altán. Od rozhledny v letních měsících jezdí přívoz z Lovosic k Píšťanskému jezeru.

Rozhledna U Zámečku. Foto: archiv Českého středohoří

Funpark v Mostě

Vyhlídková věž vysoká 26 metrů byla dokončena v roce 2019 na vrchu Šibeník v Mostě. Po vystoupání 113 schodů točitého schodiště se vám otevře ničím nerušený pohled na centrum města Most s jeho vrchy Hněvín, Širák a Ressl i na panorama nedalekých Krušných hor a nově vzniklé jezero pod nimi. Věž je součástí zábavního areálu Funpark, v němž kromě rozhledny naleznete i třípatrové visuté 3D bludiště pro děti i dospělé, občerstvení či dětské hřiště.

Rozhledna Funpark v Mostě. Foto: archiv Funparku

Boží vyhlídka u Božího daru

Rovněž v roce 2019 byla otevřena Boží vyhlídka nedaleko Božího daru, která svým neobvyklým vzhledem připomíná obří krabičku na zápalky. Její celková výška dosahuje 8 metrů, z vyhlídkové plošiny ve výšce 5 metrů se pokocháte výhledem na Jáchymovské údolí, Ostrov či Karlovy Vary. Uvidíte i část televizního vysílače na Klínovci a Božídarský Špičák. Ve věžičce se nachází zvon, na který si mohou návštěvníci zazvonit.

Rozhlednu tvořenou dřevěnou trámovou konstrukcí překrytou nerezovými šablonami najdete na trase červené turistické značky u horní stanice lyžařského vleku za hotelem Praha přímo nad Božím Darem. Stříbrně lesknoucí se povrch vyhlídky má připomínat těžbu stříbra v tomto regionu. 

Boží vyhlídka u Božího Daru. Foto: archiv Božího Daru

Biskoupky

Železná třináctimetrová rozhledna v podobě trojnožky vyrostla v roce 2019 u stejnojmenné obce na Plzeňsku pod vrchem Bašovka. Zajímavostí je, že se jedná o vyřazenou konstrukci z majetku hasičského záchranného sboru a i nadále by měla sloužit k výcviku hasičů. Vyhlídková plošina ve výšce 10 metrů je přístupná po žebříku a poskytuje výhledy zejména severním směrem na Křivoklátskou vrchovinu a na krajinu středního toku Berounky až po Rakovnicko a vrcholky Doupovských a Krušných hor.

Šťastná věž u Spáleného Poříčí

V dubnu 2019 byla na východním okraji Spáleného Poříčí otevřena rozhledna Šťastná věž, která vznikla přebudováním již nefunkční části bývalého nábytkového závodu. Zděná rozhledna s dřevěnou nástavbou a točitým ocelovým schodištěm nabízí vyhlídkovou plošinu ve výšce 21 metrů, občerstvení, lezeckou stěnu či dětský koutek. 

Rozhledna Šťastná věž. Foto: archiv Spáleného Poříčí

Chalupská Štěpánka na Plzeňsku

Novou vyhlídkovou věž Štěpánka najdete i na mírném vršku asi 0,5 km od místní části Chalupy v obci Zemětice. Svým vzhledem připomíná repliku obranné věže z doby historického osídlení Českých zemí Římskou říší v období starověku. U věže se nachází i turistický přístřešek, ohniště a krásné dětské hřiště. Rozhledna je přístupná zatím jen vnitřním schodištěm. Hlavní přístupové schodiště, které povede venkem by mělo být podle plánů dokončeno v prosinci 2020

Chalupská Štěpánka. Foto: archiv rozhledny

Pokud se vám článek líbil, již teď se můžete těšit na jeho pokračování o nových rozhlednách na severovýchodě Čech, v okolí Prahy a v jižních Čechách. Podívat se můžete i na náš loňský článek o nových rozhlednách na Moravě.

Úvodní foto: Boží vyhlídka u Božího daru, archiv Božího Daru

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!