American Murder: The Family Next Door představuje mrazivý případ v místech, kde by ho nikdo nečekal

American Murder: The Family Next Door představuje mrazivý případ v místech, kde by ho nikdo nečekal60%

Hodinu a půl dlouhý dokument mapuje nelidský a brutální čin, který se odehrál v rodinném domě uprostřed poklidného předměstí a nabízí sled událostí po záhadném zmizení Shanann a jejich dvou dcer. V příběhu s velkým dokumentárním potenciálem chybí tenze, přesto dokazuje, že zlo nikdy nespí. Ani na předměstí.

Další z netflixovských krimi dokumentů se tentokrát odehrává v obyčejném domě na předměstí, který obývá čtyřčlenná rodina. Přinejmenším až do doby, kdy Shanann Watts spolu se dvěma dcerami ze dne na den zmizí. Dokument sleduje hrozivé události, které po záhadném zmizení vidí diváci očima sousedů, manžela, Shananniny kamarádky, a mapuje průběh vyšetřování.

Záhady, zločiny, kriminalita a konspirační teorie lidi fascinují a Netflix si toho je dobře vědom. Proto své příznivce sporadicky zásobuje dokumenty a dokusériemi s obdobnou tématikou. Americká vražda: Rodina od vedle je natáčena v prostředí, které na první dojem působí klidně a mírumilovně. Sousedé si pomáhají a mají mezi sebou vřelé vztahy. O to víc vynikne brutalita a nelidskost činu, který je ke konci seriálu odhalen.

Zmizení Shanann s dcerami je od začátku záhadné, ale titul dokumentu Americká vražda: Rodina od vedle už udělal část deduktivního procesu za diváky, kteří vědí, že snímek musí nutně vyústit ve vraždu. Daleko lépe by fungoval méně konkrétní název, aby bylo možné efektivněji pracovat s tenzí v samotném díle. Nutno podotknout, že napětí je ve srovnání s jinými krimi dokumenty od Netflixu obecně slabšíJasno je už v polovině stopáže a po zbytek času se jen odkrývají další a další lži.

Na škodu je i nevyjasnění některých základních otázek, které každému pozornému divákovi musí přirozeně vrtat v hlavě. Řeč je o tak důležitých otázkách jako je například motiv, který dost dobře neposkytuje kompletní obrázek o činu. Využití mluvících hlav v dokumentech je sporné, někteří mají zpovědi blízkých rádi, jiné nudí pro fádnost a odtržení od akce. V tomto díle jsou tradiční výpovědi spíše postrádány. Dokumentu by osobní historky rodiny, přátel a sousedů dodaly jistou míru intimity a blízkosti.

Případ pro dokument je dobře zvolen a intimita a rodinné prostředí činu poskytuje výraz mezi ostatními dokumenty se sériovými vrahy a anonymními šílenci.

I přes špatnou práci s tenzí by milovníkům kriminálních dokumentů neměl snímek American Murder: The family Next Door uniknout. Pokud však dokumentární filmy a seriály nejsou pro vás zatím komfortním a známým polem, podívejte se v tomto článku nejprve na tipy na nejlepší dokumenty a dokusérie, které v současnosti Netflix nabízí.

Fotografie: Netflix

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Americká vražda: Rodina od vedle

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

American Murder: The Family Next Door (2020)American Murder: The Family Next Door (2020)
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!