Proudcast s Davidem Lauferem: Ve Světové 1 chceme nabouráta to, co je normální

Proudcast s Davidem Lauferem: Ve Světové 1 chceme nabouráta to, co je normální   

Umělecký prostor Světova 1 je mladou galerijní platformou s velkými ambicemi. Vystavuje díla mladých umělců, zejména studentů středních a vysokých škol u nás i v zahraničí. Dva roky fungování projektu zhodnotil v dalším díle našeho Proudcastu David Laufer.

Světova 1 otevřela v září 2018. “Nápad se zrodil už v lednu toho roku v hlavě jednoho ambiciózního a možná lehce naivního středoškolského studenta umění. Plynul z jeho cítění, že jako středoškolský student nemá kde vystavovat,” vysvětluje David Laufer. “Cítil potřebu poskytnout výstavní prostor středoškolským studentům, jako byl on sám. Ten cíl stále v jádru Světové 1 přetrvává. Poskytujeme prostor těm, kteří ho potřebují,” dodává. 

S tím, jak rostla Světova 1, rostl také její záběr. Kromě středoškolských studentů se začala věnovat také těm vysokoškolským, kteří mohli vystavovat sami za sebe, nejen v rámci školy. Teď se platforma ale zaměřuje na mladé umělce jako celek, tedy nejen na studenty, ale na mladé umění a mladou kulturu jako celek. “Do budoucna chceme řešit i mezigenerační dialog. Vystavovat vedle sebe mladé i etablovanější a zkušenější autory a představovat jejich rozdílné pohledy,” přibližuje Laufer.

S jakými problémy se Světova 1 při svém provozu nejčastěji potýká? “Co mě hned napadne, tak jsou finance. Nebýt podpory, kterou jsme obdrželi na začátku ve Startovači od lidí, a základního kapitálu, kterým disponovali zakladatelé, Světova 1 by nevznikla,” odpovídá Laufer s tím, že je kultura obtížný sektor, co se týče návratnosti investic. Proto opět hledají kreativní řešení, jak k financím kromě dobrovolného vstupného přijít. Ve hře je také další crowdfundingová kampaň.

Podle čeho vybírají umělce, kteří u nich budou vystavovat? Co by na výstavě nikdy nechtěli? Jaké publikum nejčastěji chodí? O mladých umělcích, problémech kultury i o plánech do budoucna jsme mluvili s Davidem Lauferem z týmu Světova 1, který byl hostem našeho Proudcastu. Celý rozhovor si poslechněte na streamingových službách nebo stisknutím zelené šipky níže!

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Davidem Lauferem: Ve Světové 1 chceme nabouráta to, co je normální
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!