Pověsti z hradů a zámků: Moravskoslezským krajem za zlomyslnými skřítky, bílou paní i strážci pokladů

Pověsti z hradů a zámků: Moravskoslezským krajem za zlomyslnými skřítky, bílou paní i strážci pokladů 

Moravskoslezský kraj je územím plným krásných zámků a nebývale rozlehlých hradních zřícenin, v jejichž zdech prý můžete potkat skřítky, bílou paní či nejrůznější nadpřirozené strážce pokladů. Přinášíme další díl seriálu o dávných pověstech.

Starý Jičín

Romantická zřícenina hradu Starý Jičín tyčící se na vrcholu zalesněného kopce vysoko nad svým okolím je opředena pověstí o bílé paní. Ta na nedobytném hradě kdysi žila a společně se svým manželem, tehdejším hradním pánem, se těšila z malého synka. Jejich štěstí ale netrvalo dlouho a mladičká paní velmi brzy zemřela. Protože ale nedokázala své dítě opustit ani po smrti, začala se na hradě v nočních hodinách zjevovat v bílém rouše, přecházet po hradbách a syna hlídat alespoň ve spánku. 

A kdo ví? Možná ji tam potkáte i nyní. Spatřena totiž byla prý i v době, kdy už hrad dávno ležel v rozvalinách. Další pověst totiž praví, že zachránila malé děvčátko, které si neopatrně trhalo kvítí pod polorozbořenými zdmi. Jen co na něj bílá paní pokynula, aby k ní popošlo blíž, celá zeď se zřítila právě na místo, kde si holčička před malou chvílí hrála. Od té doby je zdejší bílá paní považována za ochránkyni okolí i poutníků.

Hrad Starý Jičín. Foto: Tedmek, Public Domain

Raduň

Malebný zámek obklopený příjemným parkem s oranžerií se nejrůznějšími přízraky jen hemží. V nočních hodinách zde můžete zahlédnout kočár s prokletým vozkou, který ďábelskou rychlostí a za mohutného rachotu uhání jeho okolím. Oním vozkou je prý bývalý správce zámku, který takto pyká za svou krutost k poddaným. Když jednoho dne zmizel neznámo kam, celý kraj si oddechl a nikdo po něm nepátral. Snad se utopil v okolních bažinách, snad ho za jeho kruté činy stáhly pod zem samy pekelné bytosti. Jedno je ale jisté – pokud ho někdy zahlédnete, vyhněte se mu velikým obloukem.

Stopy po čertech ale můžete v zámeckém areálu nalézt i dnes. Pod hrází rybníka leží bludný balvan, kterému nikdo neřekne jinak než Čertův kámen. Kdysi dávno zde totiž čerti prohráli sázku, když kohout zakokrhal svůj ranní pozdrav dříve, než stihli dokončit slíbenou stavbu. Než zmizeli, jeden z nich odhodil balvan, který tam leží dodnes.

Zámek Raduň. Foto: Andrea Morkusová

Slezskoostravský hrad

Slezskoostravský hrad prý ve svém podzemí skrývá nedozírné poklady, které v minulosti lákaly nejednoho příchozího. Nikdo z nich je ale nezískal a většinou byli rádi, pokud si nakonec zachránili holý život. Cennosti hlídá zlomyslný červený mužíček, který občas pocestné do podzemí láká, aby je vzápětí vystrašil natolik, že se až do smrti místu vyhýbají. Potkat tam můžete i velkého černého psa s ohnivě planoucíma očima.

Jiná pověst vypráví o zdejším spravedlivém a moudrém správci, kterého na Velký pátek navštívila jeho příbuzná. Aby ji potěšil, vyzval ji, ať se s ním jde na poklady podívat. V bráně podzemního sklepení stál jejich strážce – obrněný železný rytíř se sekerou v ruce, okolo kterého bylo možno projít právě jen jedenkrát v roce na Velký pátek a poklady se pokochat. Kdyby se ale pokusili vynést ven byť jen jediný kousek zlata či drahých kamenů, na místě by zemřeli.  

Slezskoostravský hrad. Foto: Andrea Morkusová

Hukvaldy

Jedna z nejrozsáhlejších hradních zřícenin naší republiky inspirovala k tvorbě nejen zdejšího rodáka Leoše Janáčka, ale také bohatou fantazii lidí. Ti vyprávějí, že pojmenování hradu vzniklo od místních víl, kterým se říkalo húkalky. Víly se zjevovaly v okolí hradu, kde jejich pokřikování a houkání děsilo noční chodce procházející zdejšími hlubokými lesy.

Ani tady ale nechybí pověsti o pokladech. Jeden z nich je prý zakopán u bývalého Hrubého buku v hukvaldské oboře. Vykopat ho smí ale jen jeho pravý majitel, který zná tajnou formuli, a tak poklad přes mnoho pokusů zůstává ukryt v podzemí.

Zřícenina hradu Hukvaldy. Foto: Andrea Morkusová

Štramberk

Do daleka viditelná Štramberská Trúba dnes láká na nádherné rozhledy nejednoho výletníka. Že ale původně i s celým hradem měla stát o něco dále, ví už málokterý z nich. Pro stavbu Štramberského hradu se jeho stavitelům zdál nejpříhodnější nedaleký vápencový vrch Kotouč na okraji města. Tam ale sídlili skřítkové, kteří stavitelům hradu i obyvatelům města způsobili nejednu zlomyslnost. V domech zhasínali ohně a co lidé za celý den dokázali postavit, v noci rozbořili. Lidem nakonec došla trpělivost a hrad s Trúbou vystavěli na současném místě, kde skřítkům nevadil.

Výhled ze Štramberské Trúby je opravdu úchvatný. Foto: Andrea Morkusová

A co vy, máte také nějakou svou oblíbenou pověst? Dejte nám vědět pod článkem na sociálních sítích nebo se podívejte na předchozí díly našeho seriálu, které se věnovaly pověstem z Libereckého kraje, Českého ráje a jižních Čech.

Úvodní foto: zámek Raduň, Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!