Cannes 2020: symbolický „minifestival“ se uskuteční na konci října

Cannes 2020: symbolický „minifestival“ se uskuteční na konci října 

Festival v Cannes, jedna z nejprestižnějších filmových událostí v Evropě, byl letos vůbec kvůli pandemii koronarivu zrušen. Pořadatelé se však rozhodli uspořádat alespoň symbolický „minifestival“, na kterém představí několik filmů z oficiální selekce.

Porotci i nemnoho hvězd stříbrného plátna se letos přece jen projdou po slavném canneském bulváru de la Croisette, ale jen v omezeném počtu. Poté, co pandemie koronaviru přinutila zrušit letošní 73. ročník filmového festivalu v Cannes, se organizátoři rozhodli uspořádat okleštěnou podzimní verzi.

„Pevně jsme v to doufali a nyní je rozhodnuto, festival se nakonec i v tento podivný rok konat bude,“ oznámili pořadatelé. Náhradní minifestival je plánovaný na 27.–29. října a diváci budou moci zhlédnout čtyři dosud neviděné snímky z oficiálního jarního výběru.

Kde Merad, Sandrine Kiberlain a další

Festival bude zahájen snímkem Triumf (Un triomphe) režiséra Emmanuela Courcola. Hlavní roli herce, který přijme místo lektora vězeňského kurzu dramatu, ztvárnil francouzsko-alžírský komik a herec Kad Merad, který na promítání dorazí i s dalšími členy štábu. Událost zakončí předpremiéra komediálního filmu Dva Alfredi (Les Deux Alfred) Bruna Podalydèse, a to za přítomnosti nejen režiséra, ale i představitelky jedné z hlavních rolí Sandrine Kiberlain.

Kromě dvou zmíněných francouzských filmů jsou na programu také snímky Dvě matky (Asa Ga Kuru) japonské režisérky Naomi Kawase, v němž se nečekaně setkají biologická a adoptivní matka téhož dítěte, či Počátek (Beginning) gruzijské režisérky Dey Kulumbegashvili, pojednávající o útocích extremistů na jehovisty v malém provinčním městě.

Porota, v níž usednou herci Damien Bonnard a Céline Sallette, producent Charles Gillibert a režiséři Rachid Bouchareb, Claire Burger a Dea Kulumbegashvili, letos ocení vybrané krátké filmy a též snímky studentů francouzských filmových škol, soutěžících v rámci programu Cinéfondation. Avšak ostatní festivalové ceny, mezi nimi i slavná Zlatá palma, letos uděleny nebudou. Na ně si tvůrci musejí počkat až do dalšího, sedmdesátého čtvrtého ročníku, který je naplánován na 11.–22. května 2021.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!