Normální lidi, reportér Szántó i Bican čutající v Protektorátu. Co nabízí říjnový Velký knižní čtvrtek?

Normální lidi, reportér Szántó i Bican čutající v Protektorátu. Co nabízí říjnový Velký knižní čtvrtek? 

Šestnáctka titulů, které stojí za pozornost. Velký knižní čtvrtek už poosmnácté nabízí náhled do nejlepších novinek české i světové literatury.

Ve čtvrtek 15. října jde do prodeje řada novinek, na které fanoušci kvalitní literatury čekali. V koronavirové době bude poptávka ještě větší, lidé se izolují, a proto také doplňují zásoby, aby si ve svých ušácích mohli číst to nejlepší, co je momentálně k dostání.

Podzimní kolekce klade důraz na tuzemská díla. Mezi autory najdeme Evžena Bočka a jeho Aristokratky, Václava Cílka se závažnějšími tématy, Josefa Formánka a jeho osobnější dílo nebo Jakuba Szánta, který nás tentokrát vezme do Izraele a Palestiny. A to zdaleka nejsou všichni tuzemští autoři. Za zmínku určitě stojí kniha se sportovní tématikou Bican proti Hitlerovi. Fotbal v Protektorátu Čechy a Morava, která se vrací do smutného období našich dějin, aby nabídla pohled na populární týmovou hru v kleštích nacistů. Pro milovníky architektury je připravené dílo s názvem Stavitelé, ve kterém František Štorm představil ilustrovaný deník z rekonstrukce starého domu.

Nechybí ale ani kvalitní světová literatura. Asi největším tahákem je překlad druhé knhy irské spisovatelky Sally Rooney (Rozhovory s přáteli) Normální lidi. Její příběh, který už britská BBC stačila zadaptovat do skvělého seriálu s Daisy Edgar-Jones a Paulem Mescalem v hlavních rolích, vezme čtenáře na cestu vztahem dvou mladých lidí v průběhu času. Od střední školy až po dospělý život nacházejí společné názory, city, ale i zásadní odlišnosti. Neustále se šťastně scházejí jen aby se znovu ve zlém rozešli. Realistický příběh odráží věrně život dnešní mládeže a zároveň nezanevře na specifickou irskou domovinu. 

Seriál Normal people: Daisy Edgar-Jones a Paul Mescal

Speciální dárek pro náctileté čtenáře si připravil autor bestsellerů Dan Brown, který tentokrát vynechal symbologa Roberta Langdona a zabrousil do dětského světa, ve kterém maestro Myšák se svou věrnou taktovkou seznamuje čtenáře se zvířecími kamarády, od gepardů a klokanů až po slony a velryby. S ilustracemi Susan Batori dorazila do Česka jeho Divoká symfonie.

Podrobnější informace o všech titulech najdete na webových stránkách www.velkyctvrtek.cz. Pokud byste si nevybrali, podívejte se i na náš říjnový výběr z literárního světa.

Foto: Velký knižní čtvrtek, facebook

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Normální lidi, reportér Szántó i Bican čutající v Protektorátu. Co nabízí říjnový Velký knižní čtvrtek?
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!