Do boje o Oscara letos za Česko zamíří Šarlatán

Do boje o Oscara letos za Česko zamíří Šarlatán  

O nejprestižnější filmovou cenu Oscar bude v letošním roce za Českou republiku bojovat životopisné drama Šarlatán v režii Agnieszky Holland, které členové České filmové a televizní akademie vybrali z deseti snímků. Slavnostní udílení cen americké akademie se uskuteční 25. dubna 2021.

Biografický film Šarlatán přináší životní příběh slavného léčitele Jana Mikoláška, o jehož pomoc žádala během několika desetiletí řada osob i z nejvyšších společenských kruhů. Ústřední postava léčitele bez odborného vzdělání disponovala nevysvětlitelnou schopností přesně diagnostikovat neduhy a úspěšně je léčit pomocí bylinek.

O scénář se postaral Marek Epstein, jenž má na kontě thriller zasazený do padesátých let Ve stínu nebo tragikomedii Grandhotel. Titulní roli ztvárnil Ivan Trojan, jehož mladší verzi si zahrál hercův syn Josef. Po jejich boku se představili také Martin Myšička, Jaroslava Pokorná, Jan Budař nebo Miroslav Hanuš.

Polská režisérka a scenáristka Agnieszka Holland má ve své dosavadní filmografii desítky titulů, mezi její nejúspěšnější počiny patří minisérie Hořící keř v produkci HBO, jež si vysloužila řadu tuzemských ocenění, nebo mysteriózní krimi Přes kosti mrtvých, které si z Berlinale odvezlo Stříbrného medvěda.

Oscara se dosud podařilo získat dvěma československým dílům, a to snímku Obchod na korze Jána Kádára a Elmara Klose a Ostře sledovaným vlakům v režii Jiřího Menzela, a také českému filmu Kolja režiséra Jana Svěráka. V loňském roce se o něj ucházela adaptace Nabarvené ptáče od Václava Marhoula.

Nominace na ceny americké akademie včetně kategorie za nejlepší zahraniční snímek budou zveřejněny 15. března příštího roku.

Foto: CinemArt

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!