Chicagský tribunál od Netflixu, básně Lany Del Rey a sólové album Matta Berningera. Přinášíme kulturní tipy na týden od 12. do 18. října

Chicagský tribunál od Netflixu, básně Lany Del Rey a sólové album Matta Berningera. Přinášíme kulturní tipy na týden od 12. do 18. října 

I přes uzavření kin, divadel a výstav přinášíme na následující týden tradiční kulturní tipy. A rozhodně je z čeho vybírat. Platforma Netflix uvede očekávaný film Chicagský tribunál a také navodí strašidelnou atmosféru s Bestiářem mladé chůvy. Do snů se můžeme ponořit s novou sbírkou básní Lany Del Rey anebo se přímo utopit v melancholii současné hudby s knihou Všechny kočky jsou šedé. A pokud se vám zasteskne po kině, vynahradí vám to Moje kino. Možností, co dělat v týdnu od dvanáctého do osmnáctého října, je spousta.

Celý svět se dívá, jak rozhodne Chicagský tribunál

V pátek 16. října uvede Netflix drama v originále nazvané The Trial of the Chicago 7. Děj je založen na skutečných událostech z roku 1968, kdy se v Chicagu odehrál původně pokojný protestní pochod proti sjezdu demokratů, který se ale změnil v násilné střety s policií.

Jak je jasné ze zmíněného roku, šlo o vyjádření názoru k věci vietnamské války a organizátorem této akce byla především skupina sedmi mužů později nazývaných Chicagská sedmička, kteří si později museli projít čtyřměsíčním soudním procesem, neboť byli obvinění z protistátní činnosti.

Režii vedl držitel Oscara Aaron Sorkin a v hlavních rolích se objeví velká jména. Hlavní tvář skupiny Abbieho Hoffmana si zahrál Sacha Baron Cohen a dále se můžete těšit na Eddieho Redmayna, Michaela Keatona, Josepha Gordon-Levitta a další. 

Těšení na Halloween zkrátí Bestiář mladé chůvy

Pokud se chcete naladit na strašidelný Halloween, tento film z dílny Netflixu vám jde naproti. Středoškolačka Kelly Ferguson se i přes svoji prvotní nechuť vypravuje posledního října hlídat Jacoba, malého syna své sousedky.

Večer se ale nečekaně zvrtne, když chlapce unese ztělesnění jeho noční můry, které propůjčil tvář Tom Felton alias Draco Malfoy z Harryho Pottera. Kelly se tak dostane do tajného společenství chův snažících se proti příšerám bojovat. S jejich pomocí se pokusí Jacoba dostat zpátky domů ještě před tím, než se jeho matka vrátí. Premiéru má tento hon ve čtvrtek 15. října.

Zasněte se s básněmi Lany Del Rey

Na překlad nových básní zpěvačky Lany Del Rey si budeme muset ještě počkat, ale i tak se její fanoušci mohou už od 12. října potěšit jejími výtvory v originále. Sbírka Violet Bent Backwards Over the Grass vyšla v USA teprve 29. září a její snový obal vytvořený umělkyní Erikou Lee Sears přímo láka k ponoření se do slov éterické hudebnice.

Podle Lany jsou texty opravdu autentické a velmi dobře si uchovávají ducha momentu jejich vzniku. Dohromady jde o více než třicítku nových myšlenek. K dostání bude také výběr některých básní na CD či vinylu recitovaných samotnou autorkou s hudebním podkresem od Jacka Antonoffa, držitele Grammy.

Frontman The National vydává sólový počin

Zpěvák indie rockové kapely The National Matt Berninger vydá v pátek 16. října své první sólové album Serpentine Prison. Do práce na desce se dal před dvěma lety hned po vydání desky I Am Easy To Find se zmiňovanou kapelou. Role producenta se chopil Booker T. Jones a na počinu se podíleli také další hvězdná jména z hudební branže, namátkou třeba Matt Barrick, Andrew Bird, Mike Brewer a spousta dalších.

Inspirací pro desku bylo hudebníkovi album Willieho Nelsona Stardust, protože jej jako malý poslouchal se svým otcem. Shodou náhod se stalo, že právě Stardust produkoval Booker T. Jones zastávající stejný post i v případě Serpentine Prison. Základní tracklist obsahuje desítku písní a fanoušci, kteří se rozhodnou pro deluxe verzi, se můžou těšit na šest skladeb navíc. Video ke stejnojmenné písni, která posluchače na desku láká, vytvořil zpěvákův bratr Tom, jenž má na svědomí i dokument o The National nazvaný Mistaken For Strangers.

Koncert Johna Williamse i West Side Story na ČT Art

Osmaosmdesátiletá legenda nejen filmové hudby John Williams v únoru tohoto roku zamířil do Vídně, aby zde s místní filharmonií odehrál koncert. Pětadvacet cen Grammy, dvaapadesát nominací na Oscara, čtyři Zlaté glóby. To je Williamsova dosavadní bilance, jež ještě není u konce. Autor ikonických melodií ke snímkům jako Čelisti, Star Wars, Indiana Jones a další v rakouské metropoli zahrál poprvé a diváci mají možnost zaposlouchat se do jeho hudby díky záznamu vzniklému pod taktovkou režiséra Michaela Beyera v pondělí 12. října od 20.15 hodin na ČT Art.

Ve středu stejná stanice uvede dokumentární snímek o životě Leoše Janáčka a o den později se bude věnovat vzniku světoznámého muzikálu West Side Story v dokumentu Broadwayský hit. Samotnou filmovou verzi tragického příběhu odvysílá v sobotu večer. V průběhu týdne se můžete na Artu těšit i na portréty významných umělců z různých oborů. Konkrétně půjde o snímek Já, Heath Ledger, Karl Lagerfeld, osamělý král a dojde i na zpěváka Prince v muzikálovém drama Purpurový déšť.

Stesk po kinosále vyřešen

Pokud se vám zasteskne po kině, popcornu, nepřerušovaném zážitku z filmu a sdílení pocitů s ostatními diváky, nemusíte zoufat. Přesně na vás myslelo Moje kino LIVE, které připravilo online stream výrazných snímků poslední doby přímo k vám domů. Před a po projekci proběhne také půlhodinová debata v chatu, aby byl zážitek úplný. A samozřejmě se bude vysílat v jeden konkrétní čas.

Rande a schůzky jsou tím pádem skoro zachráněny a vlastně ani nemusíte vylézat z postele. Teď už je jen na vás, jestli si vyberete francouzsko-tuniský film Všude dobře, doma nevím, romantickou komedii Tenkrát podruhé, nebo si snad radši dopřejete norské Disco? Moje kino promítá v tomto týdnu každý den a později chystá také Corpus ChristiNavíc si můžete vybrat, kolik za zhlédnutí zaplatíte a svou vstupenkou podpoříte jedno z pěti kin, které se projektu online biografu účastní. 

Kniha Všechny kočky jsou šedé provází čtyřiceti lety hudební úzkosti

V nakladatelství Paseka se poslední dobou se zajímavými tituly roztrhl pytel. Minulý týden jsme doporučovali jejich životopis Davida Lynche a tentokrát se podíváme na titul Všechny kočky jsou šedé. Autorské duo hudebních publicistů ve složení Karel Veselý a Miloš Hroch přináší ponor do současné hudby a témat, kterým se věnuje. Jak se do ní dostalo tolik melancholie a smutku a proč klasické žánrové rozdělení ustoupilo emocím?

Ve čtyřicetiletém průřezu začnete u postpunkového pocitu u Joy Division a The Cure, zastavíte se u rezignace Nirvany a Radiohead v devadesátých letech a dorazíte až k depresivní zpěvačce Billie Eilish, sebevražedným emorapperům a environmentálnímu žalu. 

Kniha Normální lidi vychází v českém překladu

Předloha pro stejnojmenný seriál s Daisy Edgar-Jones a Paulem Mescalem v hlavních rolích konečně vychází v češtině, a to 15. října. Irská spisovatelka Sally Rooney bez zbytečných frází provází čtenáře vztahem Connella a Marianne v průběhu času a sleduje vývoj jejich vzájemné náklonnosti. Příběh začíná na střední škole, kde Connell platí za oblíbeného chlapce, téměř celebritu, a Marianne se kolektivu straní, nezapadá do něj a ani si to příliš nepřeje.

Jejich životy spojuje fakt, že chlapcova matka pracuje pro rodinu dívky. Tak vznikne podivný nerovný vztah, který ale s nástupem na vysokou skončí. Když se ale dva hlavní hrdinové po nějakém čase setkají, role se naprosto přehodí, ale oni dva k sobě mají pořád blízko, a tak spolu začnou prožívat další a další momenty v životě. Někdy jako přátelé, někdy jako milenci, ale už nikdy si nebudou navzájem cizí.

Festival rozhlasové tvorby tento rok online a zdarma

Třicátý šestý ročník Prix Bohemia Radio se po vzoru podobných akcí tento rok také přesouvá do online prostoru. Od dvanáctého do čtrnáctého října poskytne zájemcům živé online streamy debat odborných porot s tvůrci děl a poslech soutěžních příspěvků na svých internetových stránkách, a tak se bude možné těšit na množství originálních rozhlasových zážitků v pohodlí domova.

Kromě čtyřech soutěžních kategorií, jmenovitě jde o dokument, reportáž, multimédia a drama, dojde i na divadelní představení 4000 dnů v podání Divadla Ungelt a debatu Českého rozhlasu Plus na téma Big Data – Komfort versus soukromí.

Foto: filmtoro.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!