Bitva o Občana Kanea v celovečerním formátu. Novinka Mank režiséra Davida Finchera má trailer

Bitva o Občana Kanea v celovečerním formátu. Novinka Mank režiséra Davida Finchera má trailer 

Jedenáctý celovečerní snímek Mank oceňovaného režiséra Davida Finchera zachycuje spor mezi režisérem Orsonem Wellesem a scenáristou Hermanem J. Mankiewiczem o autorství scénáře k jejich společnému filmu Občan Kane z roku 1941. Streamovací služba Netflix ve čtvrtek zveřejnila trailer.

Režisér využil k filmu Mank nezrealizovaný scénář z pera svého otce Jacka Finchera, který zemřel v roce 2003. Pojednává o sporu o autorské právo u scénáře ke klasickému snímku Občan Kane o mediálním magnátovi Charlesu Fosteru Kaneovi, jehož předobrazem byl americký tiskový baron první poloviny minulého století William Randolph Hearst.

Mankiewicz, který Hearsta velice dobře znal, na scénáři spolupracoval s režisérem Wellesem. Ten snímek zároveň produkoval a zahrál si i ústřední roli majitele konglomerátu. Welles si poté scénář přivlastnil, což vyústilo v jejich dlouholetý spor.

Fincher původně do ústřední role alkoholika a tvrďáka 'Manka' zamýšlel Kevina Spaceyho (Domek z karet), jehož nakonec v obsazení nahradil Gary Oldman (Nejtemnější hodina). Wellese představuje Tom Burke (Vojna a mír).

Mezi hereckými tvářemi se objeví také Amanda Seyfried coby Hearstova milenka a herečka Marion Davies, Lily Collins, Arliss Howard, Tom Pelphrey a další.

Černobílý snímek Mank bude mít omezené uvedení v amerických kinech. Čtvrtého prosince bude mít online premiéru na VOD platformě Netflix, jak uvedl server Variety.

Foto: Netflix

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!