Největší výstava designu v Praze letos přesídlila do kláštera svatého Gabriela

Největší výstava designu v Praze letos přesídlila do kláštera svatého Gabriela  

Designblok změnil po pěti letech lokalitu z holešovického Výstaviště na klášter svatého Gabriela v Holečkově ulici na pražském Smíchově. Na dvaadvacátém ročníku přehlídky se na prostoru s rozlohou deset kilometrů čtverečních představuje celkem 227 vystavujících.

Zatřešujícím tématem letošního ročníku i vizuálu se stala Vášeň. ,,Vizuál letošního ročníku k tématu Vášeň odráží především vztah designérů k jejich práci. Každý ze čtyř tvůrců, které Salim Isa fotografoval, přistupuje ke své práci jinak. Barbora Procházková se zabývá udržitelností módy, Jan Plecháč přetavuje srdce v řemeslo, Eduard Herrmann a Matěj Coufal zkoumají fenomén Do It Yourself a Luisa Bělohlávková ukazuje, že někdy výzkum vede k zajímavým výsledkům.

Přesto je jedno spojuje – vášeň pro smysl designu, perfektní provedení řemesla a krása, kterou vnáší do života. Věříme, že nadchnou a vzbudí zvědavost," uvedl kreativní ředitel festivalu Jiří Macek.

Jan Plecháč, Vášeň. Foto: Designblok

Designblok pro každý ročník vybírá jednoho českého tvůrce na navržení konceptu odpočinkové zóny, dětské herny i dějiště doprovodného programu. Prosklený Ambit v srdci budovy, výstava na téma Vášeň, instalace designérů i doprovodný program, který byl s ohledem na vládní nařízení zrušen, byl tento rok svěřen Janu Plecháčovi

Výstavu nábytku, šperků, módy a doplňků můžete výjimečně zhlédnout i online. Dalším z koronavirových opatření jsou také vstupenky na konkrétní časový slot, aby bylo možné dodržet a kontrolovat počet osob. Z tohoto důvodu je lepší vstupenky koupit předem, na místě už se totiž doprodávají vstupenky pouze na volné časové sloty. Ze stejných důvodu je prostor kláštera rozdělen na dva sektory, do kterých si vstup musíte zakoupit zvlášť.

Bývalý konvent není jediným místem, kde se Designblok odehrává. Jednou z dalších lokalit je například Musaion v zahradě Kinských, jehož expozice se věnuje kutilství, nebo veřejný prostor pražské Kampy, kde je umístěna výstava Design Helps. Design Helps je programovou novinkou a představuje návrhy a díla, která mají za cíl pomáhat v oblasti zdravotnictví, sociální péče nebo životního prostředí.

Gabriel Loci. Foto: Jan Makalouš

Mezi vystavujícími naleznete například porcelánovou manufakturu Rudolf Kämpf, pro kterou designéři Antonín Tomášek a David Síla ve spolupráci s Netoliko navrhli variabilní minimalistickou kolekci na kávu a čaj s názvem SOLO. Pod názvem se skrývá zkratka slov Small and Large Object, protože nápojový set se skládá z množství menších a větších komponentů – jak pro jednotlivce, tak pro větší skupinu lidí. Jde třeba o porcelánové nádoby na výrobu filtrované kávy french press a V60 či o konvičky na nalévání čaje. 

Najdete zde také tři knižní nakladatelství – wo-men, verzone a PageFive. Nakladatelství wo-men se soustředí na umělecké literárně-fotografické dokumenty s genderovým zaměřením. Verzone vydává knihy pro děti, publikace o výtvarném umění a v edici Xin představuje nejvýraznější osobnosti současné čínské literatury. Péči věnuje nejen obsahu, ale i designu a zpracování knih. PageFive je pražské knihkupectví a nakladatelství specializující se na výběr celosvětových publikací a časopisů o současném umění, designu, architektuře, fotografii a ilustraci.

Nic novýho. Foto: Instagram Nic novýho

Za vidění rozhodně stojí i šperky od Eliška Lhotská jewellery, minimalistické dopňky od Alexmonhart či expozice Nic novýho – design studio dua Karolína Jeřábková & Silvie Vytvarová.

K vidění je toho ovšem na letošním Designbloku o mnoho více, tak neváhejte a výstavu navštivte. Trvá jen do neděle 11. října. 

Designérie. Foto: Lucie Desmond

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Klášter sv. Gabriela

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!