Stalinistický lágr, železná opona i sorela. Muzea, která připomínají padesátá léta v Československu

Stalinistický lágr, železná opona i sorela. Muzea, která připomínají padesátá léta v Československu 

Muzeí, která přibližují reálie stalinismu konce čtyřicátých a padesátých let, u nás v poslední době přibývá. Přinášíme výběr pěti míst po celé republice, která se věnují počátečním létům v Československu po komunistickém puči z různých hledisek.

Muzeum věžáků Kladno

Možná jste kolem nich projížděli, ale byli jste uvnitř? Šest ikonických věžových domů ve Vítězné ulici v kladenském Rozdělově bylo prvním sídlištním celkem v Československu, postaveny byly bezprostředně po únorovém převratu v roce 1948 v souvislosti s rozmachem průmyslu a nutností zajistit pracovníkům byty. Kolektivní domy v duchu sorely můžete navštívit v rámci komentovaných prohlídek každou sobotu, nutná je předchozí rezervace. Nahlédnete do vstupní haly, vzorového bytu či do krytu civilní obrany a čeká vás i výhled na město ze střešní terasy.

Foto: Muzeum věžáků Kladno

Památník Vojna v Lešeticích

Uranové doly nevznikaly jen v Krušnohoří, ale také mimo jiné na Příbramsku, kde dnes můžete navštívit dochovaný areál komunistického lágru, jenž svému účelu tábora nucených prací pro politické vězně sloužil v letech 1949 až 1951. Brána uprostřed lesů jižně od Příbrami vás uvítá nápisem Prací ke svobodě a dál můžete pokračovat do areálu, kde najdete velitelství, obávanou korekci, bunkr, kulturní dům, kde se vězni „dovzdělávali“ o marxismu-leninismu, ubytovací objekt se skromným zařízením i vězeňskou ošetřovnu. A možná si při prohlídce vybavíte scény ze seriálu Zdivočelá země, který se zde částečně natáčel.

Muzeum studené války v Praze

Věděli jste, že pod hotelem Jalta v horní části Václavského náměstí, dokončeném v padesátých letech, se ukrývá protiatomový kryt, který byl určen pro komunistické pohlaváry? Nyní se v jeho části nachází muzeum, které seznamuje s pohraniční a celní stráží, prací veřejné bezpečnosti i odposlechy StB a představuje radiokomunikační armádní přístroje, z nichž si návštěvníci můžou vyzkoušet používání Morseovy abecedy.

Štola číslo 1 v Jáchymově

Obdobný zážitek jako ve středočeských Lešeticích vás čeká přímo v centru těžby uranové rudy v Jáchymově, který se stal takřka synonymem pro místo koncentrace takzvaných muklů, tedy mužů určených k likvidaci. Politicky nepohodlní občané Československa zde těžce pracovali bez ochrany proti radiaci a žili v naprosto nevyhovujících podmínkách s omezeným přídělem jídla a bez dostatečné lékařské péče. Projděte si čtvrtkilometrovou průzkumnou štolu, kde byla v roce 1952 zahájena ražba.

Foto: Muzeum Sokolov

Skanzen ochrany státní hranice a železné opony v Nových Hradech

Výstražné cedule oznamující vstup do hraničního pásma, zátarasy a ostnaté dráty. Na hraničním přechodu mezi Novými Hrady na české straně a Pyhrabruckem v Rakousku před sedmi lety vyrostl skanzen přibližující ochranu státní hranice od nejstarších dob až po vstup republiky do schengenského prostoru. Největší část expozice se zaměřuje právě na počátky studené války a představuje dochované exponáty pohraniční stráže. Podobná muzea najdete také ve Valticích, Rozvadově nebo v Novém Údolí na Šumavě.

Foto: Památník Vojna Lešetice

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!