Nobelovu cenu za literaturu získala americká básnířka a esejistka Louise Glück

Nobelovu cenu za literaturu získala americká básnířka a esejistka Louise Glück 

Švédská Akademie ocenila nezaměnitelný poetický hlas, který svou prostou krásou mění existenci jedince v existenci univerzální. Glück je teprve šestnáctou laureátkou prestižní ceny.

Švédská akademie vyhlásila Nobelovu cenu za literaturu po letech kontroverzí. Literární experti předpovídali opatrnou volbu. Porota měla prý hrát na jistotu po ročnících, kdy Akademie čelila například obvinění ze sexuálního zneužívání a zneužití finančních prostředků nebo vybrala za vítěze Petera Handkeho. Právě rakouský autor popřel srbská zvěrstva během války v bývalé Jugoslávii a zúčastnil se pohřbu válečného zločince Slobodana Miloševiče, což vedlo k všeobecnému odsouzení volby Akademiků. Situaci nepomohl ani incident z loňského roku, kdy irský autor John Banville údajně obdržel falešnou cenu s podvodnou informací, že zvítězil.

Kulturní redaktoři švédských deníků odhadovali, že Akademie cenu udělí ženské autorce, která nepochází z Evropy a která je v politickém a ideologickém smyslu pravým opakem zmíněného Handkeho. To se také vyplnilo. Básnířka Louise Glück je z Ameriky. Čeští fanoušci poezie mohou znát její sbírky Divoký kosatec nebo Noc věrnosti a ctnosti. Autorka také vyučuje anglickou literaturu na univerzitě Yale ve Spojených státech. V roce 1993 pak získala Pulitzerovu cenu. Její neteří je herečka Abigail Savage, která se proslavila rolí v netflixovském seriálu Orange Is The New Black.

Mezi favoritkami se objevily ještě také antigujská spisovatelka Jamaica Kincaid a také Kanaďanka Anne Carson. V osudí ale byli i veřejnosti známější jména jako je japonský autor Haruki Murakami nebo spisovatelka stojící za Příběhem služebnice Margaret Atwood. Nobelovu cenu udělenou autorovi či autorce za nejvýznamnější dílo v literární oblasti dosud získalo 117 laureátů, z toho 16 žen. Kromě prestižního ocenění obdrží vítězka v přepočtu více než 35 milionů korun, tedy přibližně o 10 milionů korun více, než loni.

Výše si můžete prohlédnout její šest let staré vystoupení, při kterém čte právě z jedné ze sbírek, která vyšla i v českém překladu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!