Festival dokumentů v Jihlavě uvede snímek o krizi ve Wu-chanu očima Aj Wej-weje

Festival dokumentů v Jihlavě uvede snímek o krizi ve Wu-chanu očima Aj Wej-weje 

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava počítá s realizací offline ročníku za dodržení bezpečnostních opatření, který se odehraje od 27. října do 1. listopadu.

Do letošního programu se výrazně promítla koronavirová pandemie, kterou reflektuje novinka čínského umělce Aj Wej-weje s názvem CoroNation, jež mapuje izolaci Wu-chanu mezi letošním 23. lednem a 8. dubnem. Snímek se věnuje osudům takzvaných obyčejných lidí a jejich prožívání období nejtěžší karantény.

Slovenská tvůrkyně Tereza Nvotová natočila film New York v čase korony, jenž je osobitým pohledem na vylidněnou metropoli. Z tuzemska přiveze dvojice Zuzana Kirchnerová Špidlová a Adam Oľha titul Nemocnice v první linii přibližující práci českých zdravotníků.

Trochu jinou perspektivu na pandemii v programu zastupuje pásmo rumunských filmů Cesta kolem domova za 60 dní, jež je montáží archivních záběrů a kompilace záběrů z veřejných kamer v různých zemích a scén z loutkové pohádky nabízející lyričtější zpracování izolace měst vynucené onemocněním.

Zpřetrhaný fyzický kontakt dvou přátel, z nichž jeden žije ve Středomoří a druhý v USA, v důsledku opatření představuje španělský počin Mezivládí režisérského tandemu Fernando Gómez-Luna a César Souto Vilanova. Kamarádi si kvůli nemožnosti setkání naživo vzájemně posílají „filmové dopisy“. Světovou premiéru bude mít v Jihlavě snímek Dissipatio italského režiséra Filippo Ticozziho, jenž se zamýšlí nad zvláštním plynutím času během pandemie.

Ředitel festivalu Marek Hovorka zůstává navzdory nepříznivému vývoji šíření covidu-19 optimistický.„Míříme k fyzickému ročníku. Filmy patří především do kin, možnost osobních setkání považujeme za nenahraditelnou. To vše za předpokladu bezpečného prostředí, které společně s ji.hlavskými návštěvníky vytvoříme,“ nechal se slyšet.

Samozřejmě letos počítáme s menším počtem diváků, ale na situaci se dá dívat i opačně: letošní Ji.hlava nabídne návštěvníkům dostatek míst i u těch filmů a diskusí, na které se možná v minulých letech těžko dostávali,“ dodal.

Neruší se ani již tradiční Inspirační fórum, které bude zahrnovat různé debaty a diskuze. Zahraniční hosté, kteří se nebudou moci zúčastnit osobně, se s diváky na festivalu spojí za pomocí digitálních technologií. Řečnit bude například americká odbornice na výživu a imunologii Jessica Fanzo, americký novinář věnující se migraci a organizovanému zločinu Peter Tinti nebo rakouský sociolog a analytik sociálních sítí Harald Katzmair.

Foto: Meital Rozental

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!