James Bond, Batman nebo Duna. Premiéry velkofilmů se odsouvají a filmový průmysl strádá

James Bond, Batman nebo Duna. Premiéry velkofilmů se odsouvají a filmový průmysl strádá 

Nejnovější bondovku s názvem Není čas zemřít provázejí další komplikace. Kvůli pandemii koronaviru je premiéra filmu již podruhé odsunuta. Stejný osud čeká i řadu dalších snímků a mezi filmaři i majiteli kin panují obavy.

„MGM, Universal a producenti Michael G. Wilson a Barbara Broccoli dnes oznámili, že premiéra filmu Není čas zemřít (No Time To Die), pětadvacátého dílu série o Jamesi Bondovi, bude přesunuta na 2. dubna 2021, aby si ji mohli užít diváci z celého světa,“ objevilo se na oficiálním twitterovém účtu snímku. Londýnská premiéra nového filmu o agentovi 007 byla přitom původně naplánována na 31. března, než ji na jaře producenti přesunuli na 12. listopad kvůli epidemii.

Ve Spojeném království, které s více než čtyřiceti tisíci mrtvými patřilo k nejvíce zasaženým zemím Evropy, se nyní opět zavádějí přísnější omezení. Denně totiž přibývá na sedm tisíc nově nakažených. „Chápeme, že tento odklad zklame naše fanoušky, ale my budeme trpělivě vyčkávat na možnost podělit se o film se všemi,“ dodali producenti v dalším Tweetu.

V pětadvacátém filmu z legendární špionské série se setkáváme s Jamesem Bondem (Daniel Craig) v době, kdy pověsil řemeslo na hřebík a užívá si poklidného života na Jamajce. Idyla však vezme za své ve chvíli, když Bonda kontaktuje jeho dávný přítel ze CIA Felix Leiter (Jeffrey Wright) s žádostí o pomoc. Role padoucha Lyutsifera Safina se zhostil herec Rami Malek, jenž na sebe upozornil rolí Freddieho Mercuryho ve snímku Bohemian Rhapsody (2018).

Titulní píseň s názvem No Time To Die nazpívala americká zpěvačka Billie Eilish, a přestože snímek ještě nespatřilo jediné divácké oko, skladba lámala ve Spojeném království prodejní rekordy už od poloviny února. Není čas zemřít nyní patří k nejočekávanějším filmům, a to nejen proto, že se jedná o jubilejní pětadvacátý opus série. Film je nejspíš předzvěstí nové éry. V srpnu 2017 Daniel Craig v talk show Stephena Colberta prohlásil, že agenta s povolením zabíjet ztvární naposledy.

Temný rok pro film

Pandemie koronaviru a s ní spjatá opatření komplikují běžný chod filmového průmyslu i mimo Velkou Británii. Americké studio Warner Bros. oznámilo nová data premiér dvou očekávaných velkofilmů: sci-fi snímek Duna (Dune) Denise Villeneuvea, adaptace stejnojmenného románu Franka Herberta, jež měla zamířit do kin tento podzim, bude mít premiéru v říjnu 2021. Tedy v době, kdy se měl na plátně objevit snímek The Batman režiséra Matta Reevese. S novým Brucem Waynem v podání Roberta Pattisona se ovšem diváci setkají až v březnu 2022. Obdobný osud čeká další filmy studia Warner Bros.: Wonder Woman 1984 (přesunuto na prosinec 2020), muzikál In the Heights (leden 2021) či horor Malignant (neupřesněno).

Opatrnost je nejspíš namístě, jak se ukázalo, když studia Warner Bros. a Syncopy Films uvedla do kin akční blockbuster Tenet, jehož zisky činí 'pouhých' 250 milionů dolarů. Film s dvousetmilionovým rozpočtem sice nejspíš nakonec neprodělá tolik, ale v porovnání s předchozími Nolanovými počiny nejsou čísla uspokojivá: Insterstellar (2014) vydělal 690 milionů dolarů a Dunkerk (2017) 520 milionů.

Mnozí označují rok 2020 za annus horribilis pro filmový průmysl. Odhaduje se, že za březen byly zisky z kin o pět miliard amerických dolarů nižší než v loňském roce. Nemluvě o skutečnosti, že některé z významných filmových festivalů byly zrušeny či odloženy, z těch evropských kupř. Festival v Cannes.

Pandemie má dopady nejen na filmová studia, ale i na promítací sály. Například francouzská kina hlásí pokles návštěvnosti o 70 % a mnohá z těch nejznámějších, mezi nimi i pařížský Le Grand Rex, byla v letních měsících nucena dočasně zavřít. Přísná plošná opatření přijímaly státy jako Čína – jen za leden se zde tržby snížily o 3,9 milionů dolarů – nebo Itálie, kde zisky nebezpečně klesly o 94 % ještě před nuceným uzavřením kin. A např. ve Spojených státech padl jeden z rekordů: o víkendu 13.–15. března zaznamenala kina nejnižší tržby od roku 1998.

Situace ohledně šíření koronaviru tak ochromila filmový průmysl po celém světě. Je otázkou, jaký dopad na něj budou mít přísnější opatření, která mnohé státy zavádějí v souvislosti s možnou druhou vlnou pandemie. Mezi filmaři i provozovateli kin se totiž šíří obavy, že pokud se situace nezlepší, některé kinosály budou muset zavřít definitivně.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!