Životopis Davida Lynche, narozeniny Johna Lennona nebo Chlast s Madsem Mikkelsem. Přinášíme kulturní tipy na týden od 5. do 11. října

Životopis Davida Lynche, narozeniny Johna Lennona nebo Chlast s Madsem Mikkelsem. Přinášíme kulturní tipy na týden od 5. do 11. října 

Kromě akčního drama Pro balík prachů s Liamem Neesonem se tento týden dostane do kin také dánský snímek Chlast. Uskuteční se i festival AFO, tentokrát online, a vyjde nová deska Carly Bruni. Další kulturní tipy na tento týden najdete v článku.

K čemu je dobrý Chlast

Čtyři znavení středoškolští učitelé se rozhodnou narušit zajetá pravidla. Podle určité teorie otevírá malé množství alkoholu naši mysl světu kolem nás, jsme sebevědomější a naše problémy se stávají menšími, naopak se zvyšuje kreativita. Jak se tento experiment podepíše na životech skupinky přátel, ale i jejich studentů? To se snaží zjistit dánský film Chlast s Madsem Mikkelsnem, známým především ze seriálu Hannibal, v hlavní roli. Do kin se dostane 8. října.

Liam Neeson si jde Pro balík prachů

K penězům se můžete dostat různými způsoby. Jednou z možností je vykrást banku, jinou zase ukrást je samotnému zloději. Tom s tváří Liama Neesona je velice úspěšný bankovní lupič, ovšem rád by se napravil a dostal druhou šanci, především kvůli své nové lásce Annie. Protože nechce jejich vztah stavět na lži, rozhodne se peníze ze své poslední loupeže poctivě vrátit.

Jeho telefonát ale na FBI pokládají za žert, a proto se jeho případu mají ujmout dva níže postavení agenti Nivens a Hall. Ti se po obhlédnutí situace rozhodnou využít všeho ve svůj prospěch a za Tomovy peníze chtějí začít sami nový život. Nikdy byste ale chlapovi neměli brát jeho druhou šanci. Celý příběh se zvrtne do podivně napínavé honičky, kterou v kinech uvidíte od osmého října.

ČT Art přeje Johnu Lennonovi

Devátého října by se člen legendárních Brouků John Lennon dožil osmdesátky a k této příležitosti se to bude na ČT Art snímky o něm jen hemžit. Ve čtvrtek večer odvysílá stanice hraný film Backbeat z roku 1994, který mapuje rané období formování kapely, především okolo koncertu v klubu Kaiserkeller a vliv fotografky Astrid Kirchherrové na kapelu.

Sobotní večer bude patřit experimentálnímu snímku Imagine vytvořenému samotným Lennonem a jeho ženou Yoko Ono v roce 1972. Následovat jej bude dokumentární počin Gimme Some Truth o vzniku hudebníkova světoznámého alba Imagine, jež si vysloužil cenu Grammy.

Vědecký festival AFO online

Pětapadesátý ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů tradičně konajícího se v Olomouci se tentokrát uskuteční především v online světě, a to od prvního do patnáctého října.

Zájemci budou moci po registraci zdarma zhlédnout hned několik soutěžních filmů, mezi něž patří například ten od Apoleny Rychlíkové s ironicky vyznívajícím názvem Češi jsou výborní houbaři, nebo také opěvovaný dokument Ivo Bystřičana a youtubera Karla Kováře Kovy řeší dějiny. Pozoruhodný je i počin The Sound is Innocent Johany Ožvold, v němž se rozhodla zkoumat hranice mezi pojmy zvuk a hudba. Kromě tuzemských filmů se ale v seznamu objeví také ty zahraniční, takže s registrací neváhejte a využijte protentokrát možnosti se plnohodnotně vzdělávat i z pohodlí svého gauče.

Druhá řada seriálu PopStory

Pod rukama režiséra Petra Skalického vznikla druhá řada seriálu PopStory mapující českou i předchozí československou hudební scénu od padesátých let dvacátého století až po první dekádu století současného. Odborníci i lidé z branže se na hudbu dívají z různých pohledů od toho, že jej považují za obchodní artikl přes muziku jako ideologický nástroj, až po nositele módních trendů či grafického designu. Tématem prvního dílu majícího premiéru v neděli jedenáctého října jsou písně a slova.

Biografie Davida Lynche je Místo snění

Uznávaný filmař David Lynch má konečně uspořádaný život v knize. Sepsala ji novinářka Kristine McKennová, ovšem Lynch se na ní svými komentáři podílel také, a to samozřejmě nemalou měrou. Nejde ale o klasické biografické zpracování.

Kromě toho, že se režisér podělil o okolnosti zrodu jeho smělých filmových vizí, jako jsou Městečko Twin Peaks, Mazací hlava nebo Lost Highway autorka vedla na stovku rozhovorů s jeho přáteli, rodinou, bývalými manželkami, herci, agenty, hudebníky a dalšími spolupracovníky. A dostane se i na humornou vzpomínku z natáčení hudby ke snímku Modrý samet v Praze. Místo snění je již nyní k dostání, vyšla v nakladatelství Paseka. Další říjnové novinky, jako například knihu Anny Bolavé, najdete v našem výběru pro tento měsíc

Carla Bruni vydává album

Písničkářka Carla Bruni se vrací na scénu s albem nazvaným jednoduše po sobě. V mládí se věnovala kariéře v modelingu, ten ovšem po čase opustila a dala se na dráhu hudebnice. Carla Bruni bude její v pořadí páté studiové album, přičemž od posledního French Touch uběhly už tři roky.

Novinka bude kromě autorských skladeb obsahovat také dva covery. Do světa už zpěvačka vypustila pilotní píseň Un grand amour. Vydání desky je naplánováno na devátého října a na další říjnové hudební novinky se můžete naladit v našem seznamu.

Fotograf Festival láká k prozkoumání neznámého

Tématem letošního desátého ročníku Fotograf Festivalu je Nerovný terén. Pod těmito dvěma slovy si tvůrci představují především hranice mezi námi a někým jiným, uzavírání se ve vlastní sebe potvrzující bublině i přes celosvětovou propojenost a také další nejen sociální problémy současnosti, na něž se pokouší upozornit právě skrze výstavu fotografií.

Ta se uskuteční hned na několika místech, například v Ateliéru Josefa Sudka, a účastní se jí mnoho umělců. Namátkou ve Fotograf Gallery budou vystavovat Tina Bara, Dirk Braekman, Yvon Chabrowski a další jejich kolegové, jejichž společné téma zní tělo společnosti, nestabilní řád, nestabilní tělo, řád společnosti.

V průběhu října začínají také další výstavy, například Uměleckoprůmyslové museum vytvořilo expozici mapující stoletou tradici grafické školy v Praze. 

Designblok vzplane vášní

Od sedmého do jedenáctého října se uskuteční největší tuzemská přehlídka designu a módy u nás. Letošní Designblok se netradičně neuskuteční na holešovickém Výstavišti, ale přesune se do kláštera svatého Gabriela v Holečkově ulici na pražském Smíchově. Jde již o dvaadvacátý ročník výstavy a návštěvníci se mohou těsit na více než dvě stovky designérů, jejichž společným tématem se tentokrát stala vášeň. Hlavním z vystavujících, jež dostal na starost centrální Designérii, se letos stal Jan Plecháč.

Foto: popexpresso.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?