Ivan Trojan, Berenika Kohoutová i Zdeněk Piškula budou předčítat ze současné literatury

Ivan Trojan, Berenika Kohoutová i Zdeněk Piškula budou předčítat ze současné literatury 

Pražské Vršovice a část Vinohrad budou ve středu 7. října večer hostit letošní ročník Noci literatury v metropoli, který byl kvůli pandemii přesunut z původního květnového termínu. Ze současné evropské literatury v nových českých překladech budou veřejně předčítat známé herecké osobnosti.

Happening Noc literatury se stejně jako letošní rok nese ve znamení dvacítek – festival se bude kromě regionů konat na dvaceti lokalitách v Praze 10, předčítat zde bude dvacet herců a hereček ze dvaceti knih. Zvolená pražská část souvisí s připomenutím sto třiceti let od narození Karla Čapka, který právě na okraji Královských Vinohrad vlastnil spolu se svým bratrem Josefem vilu.

Tématem čtrnáctého ročníku akce je Tradice a alternativa. Leitmotiv odkazuje na atributy míst, kde se odehraje čtení – mezi tradiční lze zařadit vršovickou sokolovnu nebo tamní kostel svatého Václava, za alternativní lze považovat třeba komunitní prostor Noise Kitchen, multifunkční Neobyčejnou klubovnu nebo Studio Krymská.

Mezi předčítajícími se objeví členové souborů pražských divadelních scén, ať už Tereza Dočkalová z Divadla pod Palmovkou, která bude číst z Přepisu britské autorky Kate Atkinson, Vojtěch Vondráček z Divadla na Zábradlí, jenž přednese z Cizince od Alberta Camuse, nebo Jan Cina ze Studia DVA, který představí ukázku z romské literatury.

Mimo hlavní město se festival koná v šedesáti lokalitách po celé republice. Zájemci jej mohou navštívit v knihovnách, divadelních a kulturních zařízení v Brně, Hradci Králové, Jihlavě, Kutné Hoře, Zlíně, Plzni a dalších městech.

Noc literatury by se měla uskutečnit za dodržení hygienických nařízení, kapacita pořádajících míst je obvykle omezena na patnáct až třicet sedících účastníků během jednoho čtení.

Z minulého ročníku Noci literatury. Foto: Lenka Grabicová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!