Filmové a seriálové tipy, týden #40: Pár Mečiarových chlapů, dřevění hrdinové i pařížská Emily

Filmové a seriálové tipy, týden #40: Pár Mečiarových chlapů, dřevění hrdinové i pařížská Emily 

Po digitální premiéře se v kinech představuje snímek Barbory Berezňákové, opačnou cestou se vydal dokument V síti. Ve výběru ale nechybí ani Stouni, klasická pohádka nebo seriál o mladé markeťačce ve městě lásky. Co zvolíte vy?

Skutok sa stal

Název díla vycházející z parafráze na slavnou větu premiéra Vladimíra Mečiara rezonoval na Slovensku i kvůli stále vyšetřované smrti novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Skutok sa stal režisérky Barbory Berezňákové odkrývá pozadí vraždy podnikatele Róberta Remiáše v roce 1996, která nejspíš měla politické pozadí a byl do ní možná zapleten i sám tehdejší premiér. Jak píšeme v recenzi, snímek cílí spíše na lokální publikum, zato je ale hloubavější a ve výsledku dává více otázek k zamyšlení se nad stavem demokracie nejenom na Slovensku, ale v kontextu celého středoevropského regionu. Finální scéna pak výstižně připodobňuje jistou parazitní rostlinu k představitelům polistopadového Slovenska. Jako takzvaný výhonek Mečiara je nepřímo označen bývalý předseda vlády Robert Fico. Celé hodnocení filmu, který kromě kin najdete i v nabídce DAFilms.cz, máme zde.

Ronnie Wood: Někdo tam nahoře mě má rád

Oscarový Mike Figgis si vzal na paškál legendárního kytaristu a člena Rolling Stones Rona Wooda. Do svého dvaasedmdesát minut dlouhého kusu nechal pochopitelně promluvit i jeho kolegy z ikonické formace Keitha Richardse, Micka Jaggera nebo také zpěváka Roda Stewarta. Utáhl ale Ronnie celý film svým šarmem a osobností? Odpovídá Anežka Gavendová, která v hodnocení píše, že se autor se zadaným úkolem nijak zvlášť umně nepopral. Používá sice staré dobré postupy, děj běží od dětství po současnost a vynechána není samozřejmě ani kapitola o drogách. Léčba rakoviny plic, kterou si Wood nedávno prošel a k jejímž úspěšnému konci odkazuje název snímku, je ale zmíněna naprosto okrajově. Působivá jména zpovídaných nic nezachraňují. Filmaři z nich často nedostali víc, než jen letmé a poměrně povrchní věty o člověku, který pro ně sice znamená opravdu mnoho, ale před danými lidmi se prostě nedokázali otevřít a dostat se hlouběji. Kompletní recenzi máme na webu.

Pinocchio

Kdo by neznal příběh o loutce, která oživne a nepřeje si nic menšího, než se stát opravdovým klukem. Záměrem Mattea Garroneho rozhodně nebylo tahat diváky za dlouhý dřevěný nos, a proto vsadil na hranou verzi a do role Geppetta vybral oscarového držitele Roberta Benigniho. Ten podle naší Kristýny Čtvrtlíkové věrně ztvárňuje dobráckého a obětavého řezbáře a skládá tak reparát za vlastní, nepříliš povedený remake, kde si před lety dokonce zahrál ústřední postavu. V recenzi se ještě dočtete, že na rozdíl od několika předešlých reduktivních verzí se poslední film rozkládá na úctyhodné více než dvouhodinové stopáži, která se snaží zachytit veškeré nuance. Ta má však za následek nedostatečné rozvedení jednotlivých zvratů v zápletce a rychlé přecházení od jednoho k druhému. Přílišná kvantita nastíněných příhod tak ubírá na kvalitě výsledné podoby. Celý text najdete tady.

Emily in Paris (Netflix)

Marketingová manažerka Emily Cooper odjíždí do francouzské metropole, kde chce najít práci snů, přátele a snad i životního partnera. Komediální drama od Darrena Stara přibližuje příběh mladé ambiciózní ženy s tváří Lily Collins. Dají se očekávat střety kultur či narážky na sexismus a role žen na vysokých manažerských pozicích. Podaří se Emily vnést amerického ducha do francouzského korporátu? Recenzi připravujeme, série nabídne deset dílů a má premiéru 2. října na videotéce Netflix.

V síti je na síti

Kruh se uzavřel. Zásadní dokument Barbory Chalupové a Víta Klusáka zamířil totiž tam, kde ve skutečnosti začal. V síti se objevil na síti, konkrétně v nabídce videotéky Aerovod. Snímek nabízí svědectví o skrytých zvěrstvech internetu. Jak jsme o něm napsali v únorové recenzi, protagonistky Tereza Těžká, Anežka Pithartová a Sabina Dlouhá přesně plní svou úlohu, a tou je co nejvíce se vrátit v minulosti a reagovat na predátory co nejvěrněji. Dívky se v rolích očividně ztrácí a až na některé výjimky z nich nevypadávají. Jsou přirozené, i když následují instrukce obou režisérů. Někdy pokyny ignorují a drží se instinktu. Během natáčení vše konzultují s odborníky a drží pospolu, stejně jako reálné kamarádky. Na diváky jako bonus navíc čeká několik překvapení, zvratů a snad i pozitivních momentů. Připomeňte si naše hodnocení.

Další novinky a recenze, včetně programů kin, najdete v naší filmové rubrice. Pokud jste propásli naše tipy včetně recenzí z minulého týdne, připomeňte si je zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!