Silnice jako cirkusácká romance. Divadlo Kalich převedlo slavný Felliniho film na jeviště

Silnice jako cirkusácká romance. Divadlo Kalich převedlo slavný Felliniho film na jeviště 

Pražské Divadlo Kalich uvádí v premiéře 1. října volnou adaptaci proslulého neorealistického snímku Silnice režiséra Federica Felliniho. V titulních rolích se objeví Barbora Hrzánová nebo Radek Holub.

Divadelní adaptace italského filmu Silnice z roku 1954, který vypráví o putování zhýralého kočovného cirkusáka Zampana a opuštěné mladé venkovanky Gelsominy, se zhostila autorská dvojice Lída Engelová a Johana Kudláčková.

Geniální Felliniho film Silnice mě fascinoval už před půl stoletím, od té doby jsem nosila někde vzadu v hlavě myšlenku na divadelní adaptaci. Nápad zrál jak víno v sudě, a nakonec bouchla zátka,“ nechala se slyšet dramaturgyně Johana Kudláčková.

Z představení Silnice. Foto: Richard Kocourek, Divadlo Kalich

Režisérka Lída Engelová divadelní zpracování pojala jako „cirkusáckou romanci“, v níž kromě silného vztahu nesourodých hlavních protagonistů hrají prim také stará cirkusová čísla.

„Náš divadelní scénář byl vytvořen výhradně pro inscenaci v Kalichu a je vázán na obsazení a fantazii celého tvůrčího týmu bez předpokladu, že by mohl být použit v jiném divadle. S Fellinim máme společnou lásku k prostředí cirkusu a základní příběh,“ upřesnila Engelová.

Barboru Hrzánovou coby Gensolminu a Radka Holuba v roli Zampana doplňuje v hereckém obsazení Zbigniew Kalina v úloze blázna a také Klára Cibulková a Radek Zima, kteří oba ztvární několik vedlejších postav.  

Původní dubnový termín premiéry zhatila vládní opatření proti koronaviru, nové datum bylo stanoveno na čtvrtek 1. října.

Foto: Richard Kocourek, Divadlo Kalich

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!