Queer festival Mezipatra upozorní na podvědomé útoky na LGBTQ+ komunitu

Queer festival Mezipatra upozorní na podvědomé útoky na LGBTQ+ komunitu 

Od 5. do 21. listopadu se uskuteční filmový festival Mezipatra. Jeho leitmotivem je Zotavení.

Jedenadvacátý ročník festivalu Mezipatra přináší přehlídku hraných, dokumentárních a krátkých snímků s queer tematikou včetně retrospektivní sekce. Letošním tématem je Zotavení, které má poukázat na duševní rány queer osob čelících podvědomým útokům většinové společnosti.

Menšinové chvění, každodenní odrážení podvědomých útoků a snaha vypadat pro ostatní „normálně”, abychom se už od mala vyhnuli posměškům a napadení, si často vybírá svoji daň na psychickém a fyzickém zdraví queer lidí,” nechal se slyšet ředitel festivalu Pavel Bicek.

Rostoucí agrese vůči LGBTQ+ komunitě ve střední a východní Evropě a celosvětová pandemická krize byla pro nás impulzem k tomu, abychom se obrátili zpět ke své komunitě. Každé zranění totiž vyžaduje čas na zotavení a marginalizace těchto problémů vede jen k dalším nemocem,” dodal.

V hlavní soutěži se tentokrát objeví dva dokumentární počiny otevírající tabu témata. Tradičně nebude chybět samostatní dokumentární nesoutěžní sekce, v níž budou figurovat filmy mapující zásadní události historie LGBTQ+ v minulém století.

Letošním highlightem bude mimo jiné brazilské drama Hic o milostném trojúhelníku mezi trojicí gayů, argentisko-německý snímek Jedna z tisíce o teenagerce z chudého jihoamerického předměstí, která se zamiluje do stejně staré dívky, nebo francouzský dokument Holčička věnující se předsudkům o sexuální orientaci dětí, který byl nominován na Zlatého medvěda na letošním Berlinale.

Kompletní program najdete zde.

Foto: Mezipatra

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!