V Brně je tento týden na programu výtvarná kultura

V Brně je tento týden na programu výtvarná kultura 

Týden výtvarné kultury v Brně, tak toho se mohou zúčastnit nejen Brňané už od včerejšího oficiálního zahájení tohoto počinu v Kavárně Trojka. Právě zde byl zahájen už třetí ročník osobité brněnské akce, která přináší jedinečnou otázku - zda dokážeme dostatečně pozorně vnímat, co nám sděluje výtvarné umění.

"Ptáme se, jak umění zrcadlí problémy a dění ve společnosti, zda
může měnit náš život. Cílem Týdne výtvarné kultury je upozornit
na pozoruhodné výtvarné aktivity v Brně, ale současně i na některé
otázky aktuální kulturní politiky města," uvádí člen organizačního týmu Radek Horáček. Muzea, galerie a vysoké školy ve spolupráci s katedrou výtvarné výchovy pedagogické fakulty společně nabízejí po celý týden mnoho zajímavých programů. Je to pozvání na výstavy, na odborná a diskusní setkání, ale je to i pozvání k obohacujícím citovým zážitkům, jež výtvarné umění přináší. Akce zároveň připomíná odkaz Igora Zhoře, který byl významným znalcem i popularizátorem současného umění (9. 3. 1925 – 28. 11. 1997).

Například dnes čeká kulturní a výtvarné nadšence výtvarná dílna k výstavě Ó živly, grafická dílna Bohdana Laciny plná grafických experimentů, jako je třeba tisk z výšky.  Na své si přijdou i senioři 60+, protože právě a jen pro ně připravili organizátoři speciální program - komentovanou prohlídku expozice Malý a velký vesmír v Moravské galerii v Brně.

Kdokoliv se také může nechat provést výstavou R.A.C. /O/ZDRAVÍ, kde budou přítomni přímo autoři a zodpoví všechny dotazy. Konkrétně se jedná o výstavu obrazů studentů FaVU v nteradičních prostorech - na Polikllinice Zahradníkova na Vyhlídce. Komentovanou prohlídku chystá také umělecký ředitel Richard Adam ve Wannieck Gallery.

Osmnáctou hodinu odstartuje REMAKE, REthinking Media Arts inC(K)ollaborative Environments - prezentace audio-vizuálních instalací odkazujících na historii mediálního umění středovýchodní Evropy: RE-DIN (Ján Šicko, SK versus Vladimir Bonačić, HR) a Crystal Line Project (Alexander Zaklynsky, IS versus Prometei, RU) v Domě pánů z Kunštátu.

Zajímavým večerním programem by pak mohlo být promítání krátkých animovaných filmů studentů Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně Animáky uTeBe I., ve Vaňkovce.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!