Proudcast s Michalem Dočekalem: Vojna a mír je pro mě o hledání harmonie v životě. Jde o existenciální zkušenost každé generace

Proudcast s Michalem Dočekalem: Vojna a mír je pro mě o hledání harmonie v životě. Jde o existenciální zkušenost každé generace  

Více o akci...

Sdílej:Sdílet na FBTweetnoutS  Ohodnoť


Po Andělích v Americe Vojna a mír. Umělecký ředitel Městských divadel pražských Michal Dočekal se po americké kultovní hře Tonyho Kushnera pustil do ruské klasiky a v Divadle ABC představil dramatizaci slavné románové epopeje Lva Nikolajeviče Tolstého Vojna a mír. V dalším díle našeho Proudcastu jsme hovořili nejen o ní.

“Andělé v Americe je hra ohromná svou kvalitou i ohromná svým rozsahem, protože jsou to fakticky dvě hry v jedné. Jedná se o představení, které je extrémní svou délkou. Vojna a mír je na to, jak je román rozsáhlý, standardně dlouhé představení. Doufám ale, že to je také zážitek, i když ne v časovém rozsahu,” mluví o svých dvou posledních divadelních kusech Michal Dočekal, který se náročností vybírané látky rozhodně nešetří.

Našel ve Vojně a míru analogii se současnou společenskou situací stejně jako v Andělích v Americe? “Nemyslím si, že to má spojitost s aktuální společenskou situací. Román jako takový je pro mě o hledání harmonie v životě. Svým způsobem procházíme nějakou válkou ve svém osobním životě, často se s tím pereme, zápasíme a prohráváme své osobní bitvy,” odpovídá,na té cestě dochází ke ztrátám a vytouženou harmonii nakonec nachází jen někteří, a třeba jen na omezenou dobu. A to je, myslím, existenciální zkušenost každé generace. Vojna a mír je o jedné konkrétní generaci, která tuto svou osobní válku prožívá na pozadí turbulentní válečné doby.”

Městská divadla pražská stejně jako celou kulturní scénu v březnu zasáhla koronavirová epidemie. Divadla musela zavřít pro diváky své brány, zkoušení však mohlo po pár kritických týdnech pokračovat. Pomohlo to tvůrčímu týmu Vojny a míru? “Kvůli koronaviru jsme museli posunout premiéru, která měla být původně v červnu. Paradoxně nám ale koronavirus v mnohém i pomohl. Na zkoušení jsme měli dost času, protože se nehrálo a probíhaly jen zkoušky. Měli jsme také luxusní podmínky,” uvádí Dočekal s tím, že mohli například zkoušet v již postavené scéně, což za normálního divadelního provozu možné není.  

Jak moc si dovolí tvůrci měnit a modernizovat tak klasické dílo, jako je Vojna a mír? Jak fungují v takovém případě zkratky a metafory? Jaký další projekt pro divadelní fanoušky chystá? A co je to globální pavlač, která ovlivňuje celý svět? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v našem Proudcastu! Poslechnout si jej můžete na všech velkých streamovacích službách nebo na odkazu níže.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Michalem Dočekalem: Vojna a mír je pro mě o hledání harmonie v životě. Jde o existenciální zkušenost každé generace
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!