Westernová FILMharmonie, nové album Fleet Foxes nebo Kluci z party. Nabízíme kulturní tipy na týden od 28. září do 4. října

Westernová FILMharmonie, nové album Fleet Foxes nebo Kluci z party. Nabízíme kulturní tipy na týden od 28. září do 4. října 

Na přelomu září a října se můžete vypravit na výstavu mapující sto let pražské grafické školy, ale také si zapálit svíčky a pustit si nové album kapely Fleet Foxes. Od středečního večera bude na Neflixu k přehrání stále zábavný příběh osmi přátel Kluci z party s Jimem Parsonsem v hlavní roli a v pátek se můžete potěšit westernovými melodiemi s Filmovou filharmonií. Nebo můžete zůstat doma u knížky Chmurdálie. Přinášíme vám kulturní tipy na týden od 28. září do 4. října.

Kluci z party na Netflixu

Konec šedesátých let a skupina přátel na narozeninovém večírku. Mají pocit, že před sebou nemusí nic předstírat, natož tajit svoji sexuální orientaci. Mezi osmi muži ale v průběhu večera dojde hned k několika nedorozuměním a atmosféra postupně houstne. S remakem kultovního příběhu Kluci z party z roku 1970 přichází Netflix a v hlavních rolích uvidíme Jima Parsonse, Zacharyho Quinta, Matta Bomera a další. A možná přijde i nezvaný host. Premiéra je přichystána na 30. září.

Westernový program FILMharmonie

V pražském Rudolfinu druhého října zazní legendární westernové melodie. Filmová filharmonie tentokrát vzdá poctu takovým velikánům tohoto oboru, jako jsou John Williams, James Newton Howard či Alan Silvestri a v neposlední řadě dojde samozřejmě také na dnes už kultovní hudbu Ennia Morriconeho. Návštěvníci se tak mohou těšit na skladby z filmů Sedm statečných, Tenkrát na Západě, Vinnetou a spoustu dalších. Stopadesátičlenný soubor bude tento večer vést dirigent Josef Kurfiřt. Orchestr spolupracuje s těmi nejlepšími z oboru. Máme velkou radost, že i u příležitosti koncertu Western se na pozici koncertního mistra představí houslový virtuóz David Pokorný,” dodává ředitel Filmové filharmonie Matěj Lehár, s nímž si můžete poslechnout jeden z našich Proudcastů.

 


Fleet Foxes vydali album Shore

Čtvrté album indiefolkové kapely Fleet Foxes spatřilo světlo světa naprosto znenadání. Pouze pár hodin před jejím vydáním oznámila skupina na svých sociálních sítích tajemnou novinku krátkým videem s květinami. Patnáct nových skladeb vyšlo 22. září a jsou k dispozici jak klasicky na CD, tak na streamovacích platformách. Společně s nimi vyšel také téměř hodinový film režírovaný Kersti Jan Werdal. Na novém počinu pracoval frontman Robin Pecknold téměř dva roky a zmínil, že jej chce věnovat všem svým hudebním vzorům.

Čtvrtá řada rozmluv s Rudym Linkou na ČT Art

Jazzový kytarista Rudy Linka natočil dalších deset dílů svého pořadu Linka. Ve čtvrté sérii hudebník vyzpovídá další muzikantské osobnosti, tentokrát si pozval například Vojtěcha Dyka, ale také Vladimíra Mertu či Vladimíra Gumu Kulhánka. S hosty si Linka často povídá velice přátelsky, a to nejen o jejich povolání. V závěru se vždy ale oba chopí svých nástrojů a spontánně si zaimprovizují. V prvním díle se diváci mohou těšit na povídání s Václavem Neckářem. Jeho premiéru odvysílá ČT Art v pátek 2. září od čtvrt na devět večer.

Chmurdálie

Spisovatelka Joanna Batorová po svém velmi úspěšném románu Pískový vrch volně navazuje na předchozí příběh různých generací žen jedné rodiny novotinou Chmurdálie. Hlavní hrdinka Dominika Chmurová, jejíž dětství mohli čtenáři sledovat právě v Pískovém vrchu, pomalu dospívá a snaží se začít žít vlastní život. Je jí devatenáct a její rodný kraj je jí už malý. Proto se domovu vzdaluje, cestuje po celém světě a její osud se protíná s příběhy mnoha jiných žen.

Pinocchio s hvězdným týmem míří do kin

První říjnový den vstoupí do kin nový film italského režiséra Mattea Garroneho. Ten se rozhodl chopit světoznámé pohádky o oživlé loutce s dlouhým nosem zvané Pinocchio. V roli otce Geppetta se objeví držitel Oscara Roberto Benigni a velká očekávání vzbuzuje také Mark Coulier, který si vzal na starost masky. Vzhledem k jeho předešlým spolupracím například na snímcích jako je Harry Potter či Bohemian Rhapsody se je rozhodně na co těšit. Filmovým fanouškům je také známé jméno Rachael Penfold, která vytvářela vizuální efekty například pro Atlas mraků. Jak se tvůrci popasovali se známým příběhem loutky, která se touží stát obyčejným chlapcem diváci shlédnou od prvního října v kinech.

Sto let grafického designu v jedné expozici

Rozsáhlou výstavu o grafické škole v Praze připravilo Uměleckoprůmyslové museum. Od začátku října budou mít návštěvníci příležitost shlédnout na 560 prací jak z řad učitelů, tak studentů, a to nejen z oboru grafického designu, ale také fotografie, knižní vazby, tisku a restaurátorství. Výstava mapuje vývoj této vzdělávací instituce od jejího vzniku v roce 1920 až po současnost. Objeví se zde například díla Josefa Sudka, Jaromíra Funkeho, Dagmar Hochové a dalších. Přístupná bude až do 17. ledna příštího roku.

Alternativní rap s cimbálem

Netradiční zážitek přiveze do zlínské Krajské galerie v budově číslo 14 kapela Bartleby. Už samotné zastoupení nejrůznějších nástrojů napovídá, že nepůjde o předvídatelnou hudbu. Bartleby tvoří především Ondřej Hrabal, mistr republiky ve Slam poetry a kontrabasista Jakub Nožička. Ve Zlíně vystoupí s cimbálem, bicími, baskytarou a syntetizátory. To vše rozezní v rámci výstavy Dům umění ve středu 30. září.

Fotografie: collider.com

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!