Láska nebeská po česku? Bábovkám neprospívá plochost postav, zachraňuje je herecké obsazení

Láska nebeská po česku? Bábovkám neprospívá plochost postav, zachraňuje je herecké obsazení 55%

Do kin vstupuje očekávaný snímek Bábovky natočený podle stejnojmenné knihy Radky Třeštíkové. Jeho ambicí je mimo jiné přivést do prázdných kin opět diváky. Kromě oblíbené předlohy vsází také na oblíbené herecké tváře, kterým však nabídl jen ploché a jednobarevné postavy.

Dalo by se mluvit o Lásce nebeské po Česku. Bábovky režiséra Rudolfa Havlíka totiž nabízejí hned několik dějových linek s ženami, jejichž osudy se v určité fázi protínají, aby se nakonec všechny sešly v jedné závěrečné dramatické scéně. Zatímco ale Láska nebeská hýří romantikou, napětím i nostalgií, Bábovky přináší divákovi spíše depku v podobě mnoha melodramat. Odlehčenější scény jsou vítaným zpestřením, nechybí několik vtipů, při kterých se divák opravdu zasměje. Nicméně moc jich není. Snímek je spíš dramatem než komedií.

Filmová mozaika jakýchsi mikropříběhů je bezesporu dobrým nápadem, přispívá k dějovému spádu a divák se nenudí. Nicméně zároveň přináší mnohá úskalí, na která doplácí také Bábovky. Jednotlivé postavy jsou obvykle naprosto jednobarevné, trápí je jeden konkrétní problém a vše se točí kolem toho. Naprosto chybí nějaké osobní motivace, vývoj. Přestože je ve snímku mnohem méně hrdinek, než je možné najít v knize, stále je jich zkrátka moc.

Bábovky navíc v poměrně krátké stopáži řeší příliš mnoho křižovatek. Od několika nevěr a chtěných i nechtěných těhotenství přes rakovinu až po drogy, prostituci či pokus o sebevraždu. Každý příběh dostává odlišný časový prostor, takže některé působí maximálně povrchně. Mezi nimi třeba příběh ženy, která porodila ve velmi mladém věku syna a chová se k němu jako k cizímu. Závěr tvůrců nechat prostor pro fantazii diváka je chvályhodný, nicméně často chybí jakákoliv vodítka či náznaky.

Plochost postav tak v celkovém měřítku znamená to, že snímek jako celek působí dojmem, že v něm jsou samí zlí muži na jedné straně a na druhé trpící ženy, které si od nich z většinou neznámých důvodů nechávají ubližovat. Některé příběhy jsou navíc skutečně přitažené za vlasy a s realitou se naprosto míjí. Ať už se jedná o prostitutku pro bohatou klientelu nebo o ambiciózní manažerku mezinárodního korporátu.

 

Řemeslně se nicméně Bábovkám dá vyčíst jen máloco. Působivý je také soundtrack od Ondřeje Konvičky, jehož kvalita je pro české snímky spíš výjimkou. Štáb vybral pro natáčení oku lahodící pražské lokace, přičemž se ale vyvaroval notoricky známým výhledům na Pražský hrad. Na český standard tak zůstávají Bábovky stále nadprůměrným filmovým počinem.

Největším tahounem Bábovek bude ale s jistotou herecké obsazení, které se snaží většinu nedostatků co nejvíce kompenzovat. Zatímco Ondřej Vetchý a Táňa Pauhofová svým chladným vztahem diváky za srdce příliš nechytí, emoce bezesporu vzbudí Jana Plodková a Marek Taclík alias prostitutka a její partner a pasák v jednom. Zaujme i Lenka Vlasáková, Denisa Biskupová či Kristýna Podzimková, učitelka matematiky, která se ocitá v milostném trojúhelníku, z kterého jako kdyby nevedla cesta ven.

Práce na Bábovkách trvala přes čtyři roky a jejich vstup do kin zkomplikovala koronavirová epidemie. Tvůrci se poměrně odvážně rozhodli přesto snímek v září do kin nasadit. Jestli dokáží prázdné kinosály opět zaplnit se uvidí až po prodlouženém víkendu, který bude pravděpodobně určující.

Názor informuji.cz: 55%

Kdy a kde dávají film: Bábovky

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Láska nebeská po česku? Bábovkám neprospívá plochost postav, zachraňuje je herecké obsazení Láska nebeská po česku? Bábovkám neprospívá plochost postav, zachraňuje je herecké obsazení Láska nebeská po česku? Bábovkám neprospívá plochost postav, zachraňuje je herecké obsazení
 

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!