Zfilmované Bábovky, čokoládový festival a snímek o sestře Sherlocka Holmese. Nabízíme kulturní tipy na týden od 21. do 27. září

Zfilmované Bábovky, čokoládový festival a snímek o sestře Sherlocka Holmese. Nabízíme kulturní tipy na týden od 21. do 27. září 

Vyrazíte tento týden degustovat čokoládu do Kostelce nad Černými lesy nebo zůstanete doma u detektivky s mladší sestrou Sherlocka Holmese? Možná vás ale více zaujme zamotaný pletenec příběhů v novém filmu Bábovky. Nechte se inspirovat našimi kulturními tipy na týden od 21. do 27. září.

Corpus Christi aneb z hříšníka knězem snadno a rychle

Z hříšníka knězem. 24. září vstupuje do kin snímek polského režiséra Jana Komasy, který vzbudil celosvětový rozruch a dotáhl to až na nominaci na Oscara. Na dvacetiletého Daniela měl pobyt v nápravném zařízení pro mladistvé kýžený dopad. Lituje svých předchozích činů a obrací se k Bohu. Dokonce by se rád stal knězem, ale vzhledem k jeho minulosti nemůže nad tímto scénářem ani přemýšlet. Po návratu do normálního života se ale Danielovi naskytne příležitost, kterou nemůže přejít. Když dorazí do vesnice, v níž má pracovat v truhlárně, využije situace a vydává se za kněze. Ujímá se tak farnosti i s její nevyřešenou tragickou minulostí, čímž nastartuje řetězec událostí, které zasáhnou celou vesnici.  

Bábovky Radky Třeštíkové vstupují do kin

Ve čtvrtek má premiéru také očekávaná adaptace románu spisovatelky Radky Třeštíkové Bábovky. Několik zdánlivě nepropojených příběhu různých postav nakonec ukazuje, že ve finále řešíme všichni stejné problémy a máme něco společného. Hlavní postavy prožívají lásku i nenávist, řeší partnerské i rodinné vztahy a mezi jejich osudy se míchají náhody, které dávají vše ironicky dohromady. Protože uvnitř každého velkého příběhu se spousta těch malých. Herecké obsazení je hvězdné. V Bábovkách se objeví například Ondřej Vetchý, Jana Plodková, Lenka Vlasáková, Marek Taclík, Barbora Poláková, Táňa Pauhofová a další.

Hrátky se světlem na ostravském festivalu Luft

Festival světelných a uměleckých instalací Luft je už v plném proudu. Návštěvníky ale tento týden ještě čeká bohatý program. Až do soboty se každý den od sedmé hodiny večer v Provozu u řeky rozzáří umělecká díla hrající si nejen se světlem, ale také zvukem a prostorem. Na jejich tvorbě se podíleli studenti Fakulty umění Ostravské univerzity. V pondělí 21. září se v klubu Brno také uskuteční videomappingový workshop Davidem Pacultem, na němž se účastníci dozví jak teoretické informace o tomto poměrně novém oboru, tak si sami vyzkouší vytváření show. Páteční večer bude patřit básníkům z literární skupiny Harakiri Czurakami a v sobotu se mohou zájemci zúčastnit úklidu nábřeží kolem řeky Ostravice.

*ZRUŠENO* Čokoládový Festival láká na koncerty i čokoládové pivo

Akce byla zrušena. V Zámku Kostelec nad Černými lesy se letos opět uskuteční sladký festival, a to tento víkend. Kromě degustace čokolády se návštěvníci mohou těšit také na připravené soutěže, workshopy, stánkový prodej, koncerty, ale také čokoládové pivo a víno nebo výstavu o historii této sladkosti. ČokoFest má za sebou již letitou tradici a každou sezónu je tato akce návštěvníky velice vyhledávaná. V sobotu vystoupí kubánská kapela Atarés a v neděli taneční seskupení Spolu.

Enola Holmesová. Nový snímek Netflixu o sestře slavného detektiva

Vyrovnat se staršímu bratrovi v pátrání po zmizelé matce může být těžké, a to zvlášť v případě, že jste mladší sestra Sherlocka Holmese. Nový film z dílny Netflixu vyjde 23. září a v hlavní roli Enoly Holmesové se neobjeví nikdo menší než Millie Bobby Brown, hvězda seriálu Stranger Things. Matku velkých detektivů hraje Helena Bonham Carter a role samotného Sherlocka se chopil Henry Cavill.

Free Jazz Fest přivítá umělce ze všech koutů světa

Jazz z Portugalska, Německa i Ukrajiny přivezou o víkendu 25. a 26. září hudebníci do pražského klubu U Staré paní. Jde již o patnáctý ročník tohoto festivalu. První den vystoupí portugalský hudebník Luis Lopes se svou doprovodnou kapelou. Pochází z bluesrockového až punkového prostředí a studiem hudby na Hot Club Portugal School se postupně dostal k jazzu. Prostor dostane také kapela Shurutoku se členy z Německa a Ukrajiny. V sobotu návštěvníky čeká zpěvačka a kytaristka Fabiana Striffler a Johannes von Ballestrem. Kromě zmiňovaných se na festivalu představí také zástupce tuzemské jazzové scény Martin Zbrožek.

Dokument o životě hudebníka Chucka Berryho

John Lennon, Keith Richards nebo Alice Cooper. Ti všichni považují hudebníka Chucka Berryho za svůj obrovský vzor. Tento otec rock ’n’ rollu, jak se mu někdy přezdívá, ovlivnil celou generaci začínajících muzikantů, ale i obyčejných posluchačů. Jeho život ale nebyl jednoduchý. Autor takových hitů, jako je Roll Over Beethoven nebo Johnny B. Goode si prošel hned několika životními zkouškami. Snímek Jona Brewera odvysílá ČT Art v pátek od čtvrt na devět večer.

Výstava Star Dust Petra Písaříka

Až do půlky listopadu vystavuje v prostorech Villy Pellé Petr Písařík. Bývalý člen známé skupiny Pondělí připravil pro návštěvníky své nejnovější práce. Nejde pouze o obrazy, ale také trojrozměrné objekty, jako jsou například náhrdelníky. Pro autora je charakteristická také práce s korálky a svébytná technika tvorby.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!