Divadlo Kámen zve na podzim s citem. Přijde i Jáchym Topol

Divadlo Kámen zve na podzim s citem. Přijde i Jáchym Topol 

Divadlo Kámen od listopadu loňského roku uvádí inscenaci S citem podle fragmentů knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk. Na podzim se diváci dočkají dalších repríz této „posázavské lovestory“, kterou soubor navazuje na dramaturgickou linii děl inspirovaných literárními předlohami. Na některé reprízy dorazí i sám autor předlohy a představení doplní o autorské čtení.

Divadlo Kámen chystá podzim plný citu. Uvede totiž další reprízy svojí „posázavské lovestory“ podle knihy Jáchyma Topola Citlivý člověk. Inscenace nese název S citem a vedle OK plus F nebo Přesně 42 zubů se řadí do série děl inspirovaných literárními předlohami.

Nejnovější román Jáchyma Topola Citlivý člověk byl od svého vydání před třemi lety přeložen do několika jazyků a přes svůj úspěch je stále kontroverzně přijímaný. Divadlo Kámen se nechalo inspirovat příběhem z příprav velkolepé svatby v „růžovém posázavském borďásku“ a pokouší se objevit další pohledy na román.

Inscenace režiséra Petra Odo Macháčka totiž není adaptací, ale spíše svébytným výtvorem, který vychází z atmosféry knihy, ale žije vlastním životem. S románem vede dialog, který může být souladný, ale i nesouhlasný a hádavý.

Inscenace S citem. Foto: Kristýna Suchá

„Je pro mě radost sledovat, jak ve hře S citem – a potom při autorském čtení – román a divadlo vzájemně interagují. Ještě nikdy jsem neměl možnost pracovat s textem, jehož čtenáři tvoří podstatnou část publika. Hrát si s touto veličinou je vzrušující a reakce diváků a jejich následné komentáře nesmírně zajímavé,“ říká režisér Petr Odo Macháček.

Některých podzimních repríz se zúčastní i sám autor předlohy, který představení doplní o autorské čtení. „Mám tady daleko menší trému, protože jsem doplňkem divadelního představení, za které nese odpovědnost Odo Macháček a jeho ensemble. I díky tomu mě čtení tady vyloženě baví,“ říká spisovatel Jáchym Topol. První taková repríza s jeho účastí je v plánu na příští středu 23. září.

Tvůrci inscenace si román oblíbili natolik, že na listopad připravují další hru, kterou inspiruje. Název bude Poříčská madona. „Bude úplně jiná než S citem. Po všech stránkách. Obě hry bude spojovat jen překrásné bahnité, žabincovité Posázaví a hlavní postava uhrančivé posázavské najády Světlany.

Inscenace S citem. Foto: Kristýna Suchá

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Divadlo Kámen zve na podzim s citem. Přijde i Jáchym Topol
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Kámen nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!