Lidské tělo do detailů. Kontroverzní výstava Body Worlds míří do Brna

Lidské tělo do detailů. Kontroverzní výstava Body Worlds míří do Brna 

Cyklem života provází výstava Body Worlds, která představuje celotělové exponáty z dílny německého vynálezce plastinace Gunthera von Hagense. Od 24. září ji budou moci zhlédnout návštěvníci brněnského Výstaviště.

Výstava s exponáty ze skutečných lidských těl, která při dřívějších reprízách vzbudila značný rozruch, mapuje vývoj jedince od početí přes narození, růst a dospělost až do smrti.

Návštěvníci brněnské expozice budou moci nahlédnout zblízka na svalstvo, kostru, nervový systém, oběhovou nebo dýchací soustavu. Prohlédnout si však budou moci i vlastní tělo, a to pomocí instalovaného „anatomického zrcadla“, které znázorní jejich orgány.

Přítomní budou medici, kteří zájemcům pomůžou s nácvikem první pomoci, zaškolí je, jak správně kontaktovat tísňovou linku nebo jak se zachovat při autonehodě či požáru.

Expozice zároveň upozorňuje na rizika spojená s kouřením či konzumací alkoholu, věnuje se rovněž dopadům civilizačních chorob jako cukrovky či obezity na lidský organismus.

„Výstava, kterou po celém světě vidělo již 150 milionů lidí, je oslavou lidského těla. Pomáhá návštěvníkům odhalit, jak jejich tělo skutečně funguje. Zároveň otevírá tabuizovaná témata jako stárnutí a smrt, a inspiruje tak návštěvníky ke zdravějšímu a zodpovědnějšímu přístupu ke svému životu,“ řekla za pořadatelskou agenturu JVS Group Květa Havelková.   

Body Worlds bude k vidění v pavilonu C na Výstavišti Brno do konce ledna příštího roku.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!