MBPFW FW20 a SS21: Neděle odkryla výherce soutěže Van Graaf Junior Talent 2020 a předzvěst nových talentů

MBPFW FW20 a SS21: Neděle odkryla výherce soutěže Van Graaf Junior Talent 2020 a předzvěst nových talentů 

V neděli dostali prostor umělecké univerzity z Prahy, Zlína i Liberce. Přestavena byla i tvorba finalistů soutěže Van Graaf Junior Talent 2020. Navázali Pavol Dendis a Jakub Polanka. Celý den zakončil se svou kolekcí návrhář Zoltán Tóth.

UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ: ATELIÉR DESIGNU A ODEVU

Naprosto úžasné kolekce vytvořili studenti z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně – Kristián Stanko, Lucie Jašková, Nicola Ševčíková, Natálie Vencovská a Adriana Šatková. Dechberoucí byla obzvlášť odvážná a provokativní tvorba Kristiána Stanka plná černě, koženky a transparentních materiálů. Výbornou práci odvedla i například Nicola Ševčíková, která pod záštitou Univerzity Tomáše Bati odprezentovala kolekci dámských i pánských sak a kalhotových kostýmů. Tvorba mladé návrhářky Nicoly Ševčíkové působí jako sebevědomí promítnuté do textilu a vize moderního business oděvu.

TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI

O poznání horší práci odvedli studenti Technické univerzity v Liberci. Na tvorbě studentů je vždy skvělá právě umělecká stránka vyjádření, jelikož neprezentují za komerčními účely jako ostatní návrháři. U studentů TUL však umění přerostlo až v jakousi uměleckou pózu a potřebu šokovat. Modely byly zajímavé, ale žádný z odprezentovaných outfitů nebyl jednoduše hezký. Estetická aspekt je u módy a designu obecně velmi důležitý a v ryze umělecké přehlídce studentů Technické univerzity v Liberci jednoduše chyběl. Několik outfitů, které nás i přec celkové zklamáni zaujaly, představuje na fotografiích.

VAN GRAAF JUNIOR TALENT 2020

V dalším přehlídkovém bloku představili své kolekce finalisti soutěže Van Graaf Junior Talent 2020, která pomáhá mladým oděvním návrhářům na profesní cestě. V kolekci Johany Skálové hrály hlavní roli výrazné pásky. Svoji módní vizi představili i Valérie Jurčíková, Petra Famlerová a Marcel Petránek, který se stal i absolutním vítězem. Marcelova odvážná pánská kolekce byla i naším favoritem. Gratulujeme vítězi a těšíme se na jeho přehlídku v rámci příští sezóny Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku.

UMPRUM: ATELIÉR DESIGNU ODĚVU A OBUVI

Pražská UMPRUM bývá vždy jednou z nejzajímavějších škol co do originality a kvality zpracování jednotlivých modelů. Tato sezóna byla však slabší a ve studentských kolekcích se neobjevilo nic oslnivého, co by přitáhlo diváckou pozornost. Vinu lze nalézt na přílišné potřebě šokovat, jako tomu bylo u přehlídky Technické univerzity v Liberci.

PAVOL DENDIS

Nedělení přehlídka Pavola Dendise s názvem Deadstock 20/21 se nesla v duchu rockerství, černé barvy, udržitelnosti a výrazného make-upu. Na své si přišli pánové i dámy, umělec totiž odprezentoval deset pánských a osm dámských modelů. Přehlídce dominovaly oversized kabáty a saka doplněné o zajímavé detaily, například o bílá ptačí pera. Kolekci můžete zakoupit přímo v návrhářově bratislavském studiu či v butiku Priveé Lounge.

JAKUB POLANKA BY PRIVEÉ LOUNGE

Nedělní romantická přehlídka Jakuba Polanky zakončila třetí přehlídkový blok letošního týdne módy. Polanka spolupracoval se značkami jako jsou například Hermès či Louis Vuitton a je součástí Francaise de la Mode v Paříži. Černá a šedá barva doplněná o korálově modrou vnášela přehlídce pohádkový nádech - stejně jako hudební doprovod skladby Happens To The Heart od Leonarda Cohena. Pojícím prvkem modelů byly výrazné klobouky v černé, modré či béžové barvě.

ZOLTÁN TÓTH X LEVI‘S®

Pro svoji letošní kolekci navázal Zoltán Tóth spolupráci se značkou Levi’s, která se specializuje na oblečení z denimu. Návrhář absolvoval stáž v módním domě Ann Demeulemeester v Anterpách a vzdělání získal na UMPRUM v Ateliéru oděvu. obuvi prof. Liběny Rochové. I přes kladné recenze na tvorbu Zoltána Tótha, naši redakci designérova kolekce neoslnila. Důvodem je neucelenost jednotlivých modelů, které nebyly žádnou myšlenkou či prvkem provázány. Kolekce působila, jako kdyby se autor každý den probudil s jinou nádou, kterou posléze promítl do textilu. Návrhář má fungovat jako inovátor a vizionář a v přehlídce Zoltána Tótha nebyla inovace ani vize. Oslnivý však byl tmavě zelený sametový kalhotový kostým, který nepatrně vyzdvihl zářijovou kolekci.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Klášter sv. Gabriela

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!