Nejnovější články » Zajímavosti

Díky Bílé pastelce mohou nevidomí vést plnohodnotný život. Sbírka se koná již po jednadvacáté

13.9.2020,

Bílá pastelka připomíná slepeckou hůl a symbolizuje odvahu překonávat překážky v životě nevidomých. Veřejná sbírka, která letos proběhne již po jednadvacáté, loni vybrala přes tři miliony korun, díky kterým můžou nevidomí vést plnohodnotný život. Podaří se výtěžek letos překonat?

V následujících třech dnech proběhne již jednadvacátý ročník celonárodní veřejné sbírky Bílá pastelka. V ulicích tak opět potkáme dobrovolníky v bílých tričkách, kterým můžete přispět na život nevidomých. Za třicet korun dostanete bílou pastelku, která připomíná bílou slepeckou hůl a symbolizuje odvahu zrakově postižených překonávat překážky. Přispět je možné také bezhotovostně, a to díky QR kódu umístěném na kasičkách.

V loňském roce se vybralo přes tři miliony korun, které jako každoročně putovaly na služby pro zrakově postižné. Služby poskytuje obecně prospěšná společnost Tyfloservis a její zakladatel zapsaný spolek Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR.

Výtěžek sbírky se využije také na výcvik vodicích psů. Foto: Bílá pastelka

Společnost Tyfloservis pomáhá těžce zrakově postiženým nacvičit nezbytné dovednosti pro samostatný život, jako je orientace v prostoru, sebeobslužné dovednosti, psaní na klávesnici bez zrakové kontroly nebo čtení a psaní Braillovým písmem. Tyto služby lidé s vážnou poruchou zraku jinde nenajdou.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR v Olomouci nabízí zrakově postiženým širokou škálu služeb a činností sociálně právním poradenstvím počínaje a volnočasovými aktivitami konče. Výtěžek sbírky se využije také na výcvik vodicích psů, odstraňování orientačních a informačních bariér i při vydávání časopisů pro zrakově postižené.

Sbírka probíhá ve dnech 12. až 14. října