Nový film Bohdana Slámy Krajina ve stínu, výstava satirických koláží a Erotic Slam. Nabízíme kulturní tipy na týden od 7. do 13. září

Nový film Bohdana Slámy Krajina ve stínu, výstava satirických koláží a Erotic Slam. Nabízíme kulturní tipy na týden od 7. do 13. září 

S novým týdnem přinášíme nové kulturní tipy. Tentokrát si můžete vybrat například nový komediální seriál Netflixu Hraběnka, vydat se do kina na Krajinu ve stínu, nebo si přečíst novinku od Stephnena Chboskeho Imaginární přítel.

Krajina ve stínu. Nový film Bohdana Slámy

Kronika jedné vesnice a jejích obyvatel v tíživých časech kolem druhé světové války. Film Bohdana Slámy Krajina ve stínu přichází do tuzemských kin a diváci jej budou moci zhlédnout od čtvrtka desátého září. Tvůrci se rozhodli chopit složité kapitoly našich dějin, s níž ještě stále není velká část národa smířena. Historické drama bez příkras zobrazuje napjaté vztahy v napjaté době, z níž není úniku a klade otázku, kdo je vlastně nepřítel. V hlavních rolích uvidíme například Magdalénu Borovou, Stanislava Majera, Petru Špalkovou, ale také Barboru Polákovou a další. Recenzi si přečtete zde.

Kiruna - překrásný nový svět

Ve čtvrtek se do kin dostane také dokumentární snímek Kiruna - překrásný nový svět. Mapuje osud severošvédského města Kiruna, jejž doslova pohlcuje těžba železné rudy probíhající poblíž. Jeho okraje se začínají propadat, a tak se vedení společnosti rozhodne lidi z ohrožených oblastí přesídlit. Jak se s tímto problémem lidé vyrovnají? Na různorodých příbězích tří obyvatel Kiruny se tvůrci rozhodli polemizovat o tradicích a vztahu k uričitému místu. 

 


TMBK: Českoland. Výstava satrických koláží

Pokud sledujete tuzemskou politickou satiru, jednoznačně vám jeho jméno nemohlo uniknout. Tomáš Břínek alias TMBK přidává na své profily na sociálních sítích téměř každý den koláže, jimiž vtipně a neotřele komentuje současné dění, většinou v tuzemské politice. Jeho trefnou tvorbu neberoucí si servítky ocenil také časopis Reflex, s nímž navázal spolupráci. Tentokrát mohou fanoušci ocenit jeho práci v Orea Hotelu Pyramida a nezůstane jen u obrázků. Tvůrce připravil také monumentální sochy, dehonestující instalace a fascinující multimediální prezentace. Vernisáž proběhne v pátek jedenáctého září.

Imaginární přítel. Stephen Chbosky vydává další knihu

Autor celosvětově úspěšného románu Ten, kdo stojí v koutě, který byl předlohou také pro oblíbený film s Loganem Lermanem v hlavní roli, se rozhodl ve své nové knize Imaginární přítel zabrousit do jiného žánru, a to hororového. Kate Rees se se svým synem Christopherem vydává na útěk před násilníkem. Rozhodnou se ukrýt v malé vesnici Mill Grove v Pensylvánii a Kate má konečně pocit, že jsou v bezpečí. Její syn ale beze stopy zmizí a šest dní není k nalezení. Později jej najdou na okraji lesa. Není zraněný, ale také není stejný. V hlavě slyší tajemný hlas, který jej navádí, aby do Vánoc postavil domek na stromě. A pokud se tak nestane, občany vesnice prý stihne neblahý osud. Knihu vydalo nakladatelství Kalibr v překladu Jany Jašové.

Erotic Slam

Že poezie nemusí být jen vážná recitace v temné kavárně, přesvědčuje slamový kolektiv diváky každou další akcí. Tentokrát se Rock Café vystupující hodlají zaměřit ve svých básních na jedno konkrétní téma. Na Erotic Slamu vystoupí kromě pěti českých slamerů, včetně Anatola Svahilce, také dva hosté z Německa. Účinkující se prý objeví výhradně v županech. O tom se budete moci přesvědčit ve středu devátého září v Rock Café. Vstupenky jsou v prodeji za 200 korun.

Slamer Anatol Svahilec také vystoupí na Erotic Slamu, foto: festivaly.eu

Brian Johnson: Rock na cestě II. Hudební seriál na ČT Art

Jestli se v pátek večer nechystáte nikam za zábavou, ČT Art nabídne v premiéře první ze šesti dílů seriálu Brian Johnson: Rock na cestě. Jde o druhou sérii, v níž zpěvák skupiny AC/DC Brian Johnson zpovídá nejrůznější osobnosti z hudební branže. V úvodním díle se vydává do Nashvillu za Dolly Parton. S držitelkou osmi cen Grammy si povídá nejen o hudbě, ale také o rodině a hodnotách, které zpěvačka uznává. Na další díly se mohou diváci těšit každý následující pátek před desátou večer. Po královně country vyrazí Johnson vyzpovídat legendárního zpěváka Billyho Joela. V první řadě vyzpovídal takové legendy, jako je například Nick Mason z Pink Floyd, nebo Robert Plant z Led Zeppelin.

ODIVI Talk

V rámci doprovodného programu Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku, jenž probíhá až do pátku 11. září, vystoupí v prostorách SmetanaQ zakladatelka oděvní značky ODIVI Iva Burkertová. Její přehlídka vyvolala rozruch především v minulém roce, kdy se snažila nahými modely upozornit na ne/udržitelnost módního průmyslu, a to právě na pražském Fashion Weeku. Debata s návrhářkou se odehraje 10. září od šestnácti hodin. Spolu s ní vystoupí její kolegyně Ester Marietta Sidibé, Zuzana Dutková z Platformy udržateľnosti a Barbora Vilišová ze second handu 1981. Moderovat bude Olga Egler.

Přehlídka značky ODIVI, foto: MBPFW

Nový seriál Netflixu Hraběnka

Katherine Ryan s nadsázkou popisuje svůj život v Londýně. Touží mít skvělou kariéru, dobrý vztah se svojí dcerou, kterou vychovává sama a také se chce dostatečně věnovat příteli. A samozřejmě mít další dítě. Nejlépe se svým bývalým. Nový komediální seriál z dílny Netflixu sázící na ironii a vtip můžete v premiéře zhlédnout od jedenáctého září.

Tajemné průchody a legendy Starého Města

Komentovanou prohlídku skrze Staré Město ocení hlavně děti. Průvodkyně Markéta Lášková Žižková z organizace Praha, jak ji neznáte je vezme do křivolakých uliček a provede tajnými zkratkami, které byly ve středověku rejdištěm mnoha strašidel, například bezhlavého templáře. Dozví se také, co se dříve prodávalo na trzích na Staroměstském náměstí a třeba také kam se tehdy vyhazovaly odpadky. Účastnící projdou kus královské cesty, navštíví hospodu, kam chodil na pivo pražský kat a mezi tím si mezi sebou také zasoutěží a poslechnou si i strašidelné pověsti. Sraz bude na náměstí Republiky před vchodem do Obecního domu v neděli 13. září ve čtrnáct hodin. Další termíny a vstupenky najdete na stránkách organizace Praha, jak ji neznáte.

Fotografie: moviezone.cz

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!