Proudcast s Gretou Stocklassa: Během natáčení zbourali až 200 domů. Překvapila mě symbióza mezi dolem a obyvateli Kiruny

Proudcast s Gretou Stocklassa: Během natáčení zbourali až 200 domů. Překvapila mě symbióza mezi dolem a obyvateli Kiruny  

Záchrana městské části nebo rozšiřování dolu plného železné rudy? Ve Švédsku za polárním kruhem leží město Kiruna, jehož centrum a přilehlé oblasti se musí kvůli propadům půdy přesunout o tři kilometry. Jak toto stěhování probíhá? Co na to říkají místní obyvatelé? A proč si toto téma vybrala jako námět svého prvního celovečerního snímku? Nejen o tom jsme se v našem Proudcastu bavili s česko-švédskou režisérkou Gretou Stocklassa.

“Kiruna je nejsevernějším městem Švédska. Založeno bylo kvůli těžbě železné rudy. Protože se v té době těžilo jen povrchově, postaveno bylo co nejblíže dolu. Postupně se zjistilo, že je tam ruda tak čistá, a tudíž výdělečná, že začali těžit pod povrchem a přišli na to, že ložisko směřuje přímo pod Kirunu,” vysvětluje režisérka dokumentu Kiruna – překrásný nový svět Greta Stocklassa. Před pár lety se zjistilo, že pokud bude těžba dál pokračovat, město se začne propadat, až ho díra způsobena těžbou úplně spolkne. “Těžba se natolik vyplatí, že se místo zastavení těžby přesune město o tři kilometry,” pokračuje režisérka.

Přesun města je zajímavý mimo jiné tím, že s ním souhlasí výrazná většina obyvatel. “Když jsem se o téma Kiruny začala zajímat, předpokládala jsem, že tam bude jednoznačný konflikt mezi těžební společností a ‘malým’ člověkem, který bojuje za svůj domov. Dost mě překvapilo, že to tak není. Objevila jsem, že je tam zvláštní symbióza, kterou respektuje jak důlní společnost, tak lidé. Uvědomují si, že jeden bez druhého nemohou žít,” říká Greta Stocklassa.

Téma ji zaujalo už na vysoké škole a začala ho rozvíjet. Nejprve o Kiruně vznikl čtyřicetiminutový bakalářský film, později se na sever Švédska vrátila, aby natočila snímek celovečerní. “Za tu dobu, co jsme tam točili, jsme viděli bourání přibližně 200 domů. Muselo k tomu dojít, jinak by se brzy kvůli propadům rozpadly,” dodává Stocklassa, “přesun samotný se děje pomalu, nejsou tam dramatické scény, kdy si člověk musí sbalit jen to nejcennější, protože by se mu měl druhý den dům propadnout do díry. Je to postupné a obyvatelé Kiruny většinou řeší úplně jiné věci. Ale neustále je tam pod povrchem hrozba, že to město dříve nebo později pohltí černá díra.”

Dokument bude mít premiéru 11. září v Mostu, tedy ve městě, kterému není osud Kiruny příliš vzdálený. I historický Most musel uvolnit místo těžbě. “Nám to přišlo příznačné. Mohla by tam proběhnout i zajímavá diskuze,” dodává Stocklassa.  Více zajímavostí nejen o snímku, ale také o Kiruně samotné najdete v našem Proudcastu. 

 


| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Gretou Stocklassa: Během natáčení zbourali až 200 domů. Překvapila mě symbióza mezi dolem a obyvateli Kiruny
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!