Zlatá pláž: Svěží divadelní představení plné humoru nezkazila ani vážná pointa

Zlatá pláž: Svěží divadelní představení plné humoru nezkazila ani vážná pointa90%

Nová inscenace Zlatá pláž scénáristy Jaroslava Žáčka a režiséra Jana Prušinovského je vděčnou podívanou pro náročné i nenáročné diváky. Má hlubší myšlenku, klade otázky, pobaví, a ani vážná závěrečná pointa nezkazila předešlou legraci.

Umělecké duo v podobě scénáristy Jaroslava Žáčka a režiséra Jana Prušinovského se prokázalo už spoluprací na snímku Kobry a užovky, v televizi i v divadle. Tentokrát stvořili hodinu a půl dlouhé vystoupení Zlatá pláž, které si klade otázku, zdali může ošklivý člověk bez vzdělání dosáhnout opravdového životního štěstí. Hlavním hrdinou, který není ani kladný ani záporný, je mladý kluk Jiří, kterému se na základě zohyzděného obličeje přezdívá Zombík. Ačkoliv Zombík dostane šanci se prokázat a má kolem sebe lidi, kteří ho milují i přes nevábný vzhled, ubližuje, rýpe a chladí si žáhu na svém okolí. Bylo by vše jinak, kdyby zkrásněl?

Hlavní úlohu Zombíka získal Jiří Černý, který skvěle vystihl ublíženého nedospělého dospělého, kterému doktoři během operace po úrazu znetvoří obličej. Děti se mu smáli, a tak Zombíkovi matka koupí masku a celý život mu říkává: „Lidi jsou zlí, bacha na ně.“ A podle toho se Jiří chová i ke svému okolí – rýpe, vysmívá se a ubližuje dřív, než se lidé začnou strefovat do něj. Připadá si, že se proti němu spiknul celý vesmír. Zároveň se Jiří potýká s psychicky nemocnou, na prášcích závislou matkou (Jana Plodková). Starší sestra Linda (Barbora Bočková) ho však miluje, chrání a snaží se mu pomoct, jak jen může. Ta se však nadvlády své matky zbavila tím, že se provdala za syna majitele velké transportní společnosti Standu (Jiří Vyorálek). Na svého bratra přesto dál myslí, a tak manžela přemluví, aby Jirkovi alias Zombíkovi nabídl pozici kamioňáka. Novomanžel svolí, zaplatí švagrovi autoškolu, pomůže mu s tréninkem a zaměstná ho. Do toho se misí Bětka, Zombíkova přítelkyně, která neví, na čem s Jirkou je. Dle jejích slov je většinu čas velmi milý, ale pak mu něco sepne v hlavě a chová se jako hulvát. A toto hulvátství prokáže Zombík hned několikrát. A ke konci je to možná i poslední kapka.

Hodinu a půl dlouhé vystoupení je velmi svěží podívaná plnou děje a humoru. Svěží z toho důvodu, že každá věta i slovo mají své místo a účel, nikde není pouze prázdné tlachání pro efekt. Humorný scénář je uvolněný a bez náznaku jakékoliv lacinosti a podbízivé potřeby pobavit.

Mistrný scénáristický výkon pana Jaroslava Žáčka navíc podtrhují stejně skvělé výkony herců, jejichž postavy jsou vykresleny velmi barvitě a stereotypně v tom nejlepším slova smyslu. Rýpavý a na svět naštvaný Zombík, jednodušší drsňák Standa, hloupá sestra Linda, která má srdce na pravém místě, emočně sušší Bětka, medicínský profesionál, který divákům připomene nejednoho doktora ze svého okolí a psychicky labilní koketa, matka Jiřího i Lindy. Charakteristika postav je výborně vykreslena v každé jednotlivé replice. Herci se navíc do rolí vžili natolik, že společně utvořili věrohodný a zábavný celek.

Divadelní kulisy byly vyřešeny velmi prostě ale efektně. Pomocí otočného billboardu tvůrci diváky přenesli z ložnice novomanželů do kliniky estetické chirurgie či na bulharské Zlaté písky. Třeničkou na dortu byla navíc atrapa kamionu. Ne, pardon – soupravy, jak Standa správně poučil Zombíka i obecenstvo.

Nová inscenace Zlatá pláž je vděčnou podívanou pro náročné i nenáročné diváky. Má hlubší myšlenku, klade otázky, pobaví a ani vážná závěrečná pointa nezkazila předešlou legraci.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!