Signal Festival se zaměří na udržitelnost a péči o planetu

Signal Festival se zaměří na udržitelnost a péči o planetu 

Festival digitální a kreativní kultury letos plánuje nové lokace s menší kapacitou. Poprvé se uskuteční v pražských Holešovicích, které doplní známé trasy přes Karlín a Staré Město. Návštěvníci se mohou těšit na patnáct uměleckých instalací tematicky zaměřených na udržitelnost a péči o planetu.

V říjnu se uskuteční již osmý ročník Signal Festivalu, který návštěvníkům představí patnáct uměleckých instalací. Organizátoři společně s umělci se zamyslí nad tím, co může člověk udělat pro planetu Zemi a jak se chovat udržitelně. Festival také slibuje důraz na bezpečnost svých návštěvníků, bude tedy přísně dodržovat hygienická opatření.

„Téma festivalu zní Plan B. Původně jsme měli na mysli environmentální otázky, problémy odlesňování krajiny, hromadění odpadu, uhlíkovou stopu. Nicméně, na jaře 2020 všechno nabralo nový směr. Od začátku krize jsme věděli, že v přípravách festivalu pokračujeme a chceme jej uskutečnit,“ říká ředitel festivalu Martin Pošta.

Jiří Černický: Archaické aktuality. Foto: Signal Festival

Instalace poběží ve smyčce, a diváci se tak nemusí zdržovat na místě déle než patnáct minut. Novinkou ročníku je prostor pražských Holešovic, kde se chystá i očekávaná velkolepá 3D projekce španělského studia Onionlab v Průmyslovém paláci Výstaviště.

Letošní ročník je s ohledem na omezené možnosti cestování způsobené celosvětovou pandemií stejně jako snahou vyhnout se výrazné uhlíkové stopě, kterou obvykle zanechává přítomnost zahraničních umělců, výrazněji zaměřen na prezentaci českých vizuálních umělců.

Návštěvníci se mohou těšit na kinetický objekt Jeff u vodní elektrárny na Štvanici umělkyně Mileny Dopitové, která upozorňuje na dopady nezdravé existence moderní společnosti na přírodu. Jiří Černický připraví tajemnou projekci vodních živočichů z hlubin oceánu. Instalaci Archaické aktuality najdeme v zahradách Anežského kláštera.

Milena Dopitová: Jeff. Foto: Signal Festival

Roman Vrtiška a Vladimír Žák chystají Rozkvétání světla – rozhýbané techno-luční květiny na prostranství před budovou Main Point Karlín. Chybět nebude ani oblíbený videomapping na kostel sv. Cyrila a Metoděje na Karlínském náměstí a bohatý doprovodný program.

Osmý ročník Signal Festivalu se koná od 15. do 18. října 2020.

Šimon Mašek, Josef Schmidt: Permafrost. Foto: Signal Festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!