Designová bouda na cigaretové špačky nebo oděvy odolné proti napadení nožem. To a mnohem víc je k vidění na letošním Prague Design Week

Designová bouda na cigaretové špačky nebo oděvy odolné proti napadení nožem. To a mnohem víc je k vidění na letošním Prague Design Week  

Na sedmý ročník mezinárodní designérské přehlídky Prague Design Week můžete zavítat do historické budovy v centru Prahy. Pořadatelé sice nekladli na vystavující žádné nároky ohledně tématu, i přesto drtivou většinu výrobků spojuje zaměření na udržitelnost a ekologii – témata, která poslední dobou čím dál tím více rezonují naší společností. K vidění jsou zde práce celkem 77 vystavovatelů.

Ve dvou patrech domu, který se nachází na náměstí Republiky 7, naleznete mimo jiné práce Evy Zámečníkové (Evista Design). Vystavuje zde dřevěné sochy. Kromě dřeva jsou využity také kovové či skleněné prvky a použito je dřevo z havarijních kácení nebo z opotřebovaných, starých stromů. U každého díla si může návštěvník přečíst, odkud přesně materiál pochází. Část místnosti je záměrně věnovaná výrobě – k vidění je pracovní stůl, rozpracované projekty a nářadí.

Evista Design. Foto: Prague Design Week

Skupina NANOart společně se začínající firmou C. H. Protection představují oděvy vyrobené ze speciálních materiálů. Jde například o oblečení vyrobené z kevlaru a egyptské bavlny, které je neprořezné a zároveň nerozeznatelné od běžné konfekce. Prezentují také látky vyrobené z recyklovaných PET lahví podložené studií z liberecké univerzity, která vznikla díky rostoucímu zájmu o problematiku nadprodukce plastu a ekologičtější životní styl. 

C. H. Protection a Jaroslava Frajová (NANOart). Foto: Prague Design Week

Jiná místnost nabízí patentovaný stojan na půjčování kol a koloběžek, který díky společnosti k světu funguje již tři roky v Plzni. Jedná se o veřejný automatický systém pro sdílení dopravních prostředků na principu tzv. bikesharingu. Podobnými projekty jsou například koloběžky Lime nebo Rekola. Koloběžky k světu mají navíc patentovaný zámek, díky kterému je téměř nemožné je zcizit. Na jaře měl být představen první stojan v Praze, kvůli pandemii bylo ale rozšíření stojanů nakonec odloženo.  

k světu z.s. Foto: Prague Design Week

Petr Kukla a Tereza Janečková z CocoKarl představují mobilní kurník, jenž má spojovat vesnici a město a poukázat na problematiku (ne)etického chovu slepic. Už čtvrtou generaci mobilního kurníku mohou návštěvníci vidět venku (kam patří) při výhledu z okna.

Druhým jejich projektem je budka na špačky, která by měla kuřákům poskytovat alternativu pro odhazování nedopalků na zem. Ideálně by takové budky měly být rozmístěny všude, aby kuřáci měli vždy možnost potkat popelník. Na přehlídce si můžou návštěvníci prohlédnout budky na špačky první generace a jejich vývoj. 

Budka na špačky a Mobilní kurník. Foto: Prague Design Week

V jiném prostoru se nachází pozoruhodná art instalace od samotných organizátorů s názvem Dotkni se hvězd, která vybízí návštěvníky k pořízení selfie. Instalace odkazuje k letošnímu vizuálu festivalu, jenž pro tento ročník používá motiv hvězdy. 

Přehlídka potrvá pouze do neděle 6. září. 

Dotkni se hvězd. Foto: Prague Design Week 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Náměstí Republiky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!