Nejnovější články » Filmové novinky

Štěstí je krásná věc, stejnojmenný snímek je jen naivní průměrnou veselohrou (recenze)

1.9.2020,

Snímek Štěstí je krásná věc Jiřího Nováka je průměrnou nízkonákladovou komedií. Devadesátiminutová noční můra každého ekonomicky smýšlejícího jedince jen špatně skrývá PR a funguje jako zlatý důl pro product placement. Filmu se však nedá odepřít pár světlých bodů v podobě Petry Hřebíčkové a místy provázaného a vypointovaného děje.

V KINECH: Štěstí je krásná věc / Štestí je krásná vec

Hlavní hrdinové komedie Štěstí je krásná věc, Čenda s Jendou, nemají na růžích ustláno. Oba jsou nezaměstnaní, Čenda má řadu dluhů a exekutoři si u nich doma podávají dveře. To vše ale během chvíle změní farářem požehnaný loterijní tiketVýhra 176 miliónů korun otevírá chudé dvojici dveře do světa neomezených možností. Ale zároveň k nim přivedla velký počet kamarádů, kteří by z výhry rádi ukořistili něco pro sebe. Přestože velkorysá výhra vztah dvojice naruší, nakonec zjišťují, že největší výhrou v životě je láska.

Průměrných komedií je v České republice za rok natočeno nejméně tucet. Snímek Štěstí je krásná věc mezi nimi vyčnívá vypointovaným dějem a absencí šovinismu (téměř). Rovněž nesází na sex a erotično. Zároveň je třeba ocenit, že v názvu nejsou zahrnuta slova „žena“, „muž“ či jejich varianty v plurálu. Ne že by si člověk však od titulku Štěstí je krásná věc sliboval mnoho. Název zní naivně až slaboduše a v tomto duchu se odvíjí i celý film.

Romantičtěji laděná verze Babovřesk či Kameňáku disponuje prvoplánovým, místy laciným, humorem, který však vně našich hranic funguje a je svým způsobem milován. Snímek je naladěn na buranskou notu a od toho se odvíjí i výčet postav. Vesnický gambler na podpoře Čenda touží po penězích, ale pro finance je ochoten maximálně mačkat tlačítka hracího automatu, jeho partnerka Jana není právě nejostřejší pastelkou v penálu, o kostel se stará kněz, který se zdá být větším hříšníkem než jeho zpovědníci. Do toho se kolem motá pár vesnických tet a prohnaný soused. Kontrast těchto vesnických hrdinů v pražských nóbl podnicích je doopravdy chvílemi humorný v dobrém slova smyslu. V prostředí vesnice, kde jsou veškeré charaktery až přehnaně omezené, však větší dávka nadsázky a komiky chybí. Snímek tak nepůsobí vtipně ale snad až smutně.

Pro všechny ekonomicky smýšlející diváky, kteří mají domácí finance v malíku, může snímek působit téměř zdraví škodlivě. Hlavní hrdinové s výhrou 176 milionů korun zachází jako s papírovými penězi z plastové prodejní kasy pro předškolní děti – žádný bankovní účet, štosy bankovek nastrkané v almaře, rozmařilé rozhazování. Člověk se tak nemůže ubránit myšlence: „To kdybych já vyhrál 176 miliónů korun, naložil bych s výhrou úplně jinak.“

Toto bezhlavé utrácení je však až příliš okatě podmíněno špatně skrytému PR. Snímek o pohádkovém zbohatnutí se totiž ukázal být zlatým dolem pro product placement. Je tam vše – automobilový salón, hotel, restaurace a různé jiné zážitky. Vždy s velmi dobře viditelným logem značky.

Světlým bodem celého díla je herecký výkon Petry Hřebíčkové, která ztvárnila hlavní ženskou roli Jany. Společně s Karlem Zimou tvořili až pateticky dojemný a odevzdaný pár, který baví po celou dobu snímku. Kladně se dá hodnotit i celková provázanost a vypointování příběhu. Společně s množstvím vděčné i originální komiky v podobě vulgárního hendikepovaného souseda připomínajícího Stephena Hawkinga je snímek Štěstí je krásná věc ucházející podívanou. Ale jen jednou a víc už ne. Děkuji pěkně.