Memoáry Davida Lynche i Padevětův průvodce po roce 1938. Přinášíme zářijové knižní novinky

Memoáry Davida Lynche i Padevětův průvodce po roce 1938. Přinášíme zářijové knižní novinky 

Září se nese ve znamení zajímavých novinek na knižním trhu. Nepřehlédněte vzpomínkovou knihu kultovního režiséra Davida Lynche, dalšího historického průvodce Jiřího Padevěta nebo prózu Matěje Hořavy zasazenou do gruzínské metropole Tbilisi.

Místo snění – David Lynch a Kristine McKennová

Milujete specifickou atmosféru Lynchových filmů a seriálů jako Městečko Twin Peaks, Lost Highway, Mullholland Drive nebo Modrý samet? Ponořit se do okolností jejich vzniku a myšlení slavného tvůrce můžete v rozsáhlé biografii kombinované se vzpomínkami režisérových příbuzných a přátel sepsané novinářkou Kristine McKennovou.

Krvavý podzim 1938 – Jiří Padevět

Populární historik a spisovatel Jiří Padevět přichází s dalším dílem ze série nevšedních průvodců po místech spojených s naší minulostí. Tentokrát zavítal na lokality, které se vážou k událostem bouřlivého závěru roku 1938, ať už k útokům henleinovců a Freikorpsu na domácí bezpečnostní složky nebo k dobovému dění na Těšínsku či v Podkarpatské Rusi.

Hladoví a sytí – Timur Vermes

Německý literát Timur Vermes před osmi lety vyvolal pozdvižení kontroverzní satirou o vzkříšeném nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi s názvem Už je tady zas a k žánru se vrací i v posledním díle, v němž reflektuje uprchlickou krizi. V příběhu jeho rodná země před náporem migrantů uzavírá hranice, zatímco na pusté Sahaře rostou uprchlické tábory s tisíci lidmi čekajícími na azyl. Místo navštíví moderátorka německé televize, která s vidinou obrovské sledovanosti zamíří s migranty na pěší pouť do Evropy.  

Do posledních sil – Miloš Doležal

Do temných protektorátních let se opět vrací publicista Miloš Doležal, jenž v loňském roce zaujal studií zrádce parašutistů Karla Čurdy. V novém počinu se časově posouvá na sklonek války a prezentuje čtyři dokumentární povídky o českých hrdinech i jejich trýznitelích, ať už o malíři a spisovateli Josefu Čapkovi, nebo o Josefině Napravilové, která po roce 1945 hledala zmizelé lidické děti.  

Mezipřistání – Matěj Hořava

Před několika lety získal Matěj Hořava cenu Magnesia Litera za Objev roku s knihou Pálenka aneb Prózy z Banátu, tento měsíc vydává nový titul, v němž se přemístil do gruzínské metropole Tbilisi. Vysokoškolský učitel češtiny žijící na šedivé periferii města plného kontrastů uniká od reality do hor, k moři nebo do svých vzpomínek na někdejší život na Moravě a v Čechách.  

Foto: archiv nakladatelství

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!