Nejnovější články » Literatura

Magnesia Litera zná letošní vítěze. Knihou roku se stala osmisetstránková biografie Jana Žižky

1.9.2020,

Včera se konalo již devatenácté udílení výročních knižních cen Magnesia Litera. Porota ocenila knihy v devíti kategoriích a ceny rozdala na slavnostním udílení na Nové scéně Národního divadla. Knihou roku se stala téměř devítisetstránková biografie Jana Žižky autora Petra Čorneje.

Knižní ceny Magnesia Litera ocenily v minulých osmnácti ročnících již 159 knih. Letos k nim přibyly další. Na Nové scéně Národního divadla včera proběhlo slavnostní předávání cen devatenáctého ročníku. Porota ocenila knihy v devíti kategoriích. Večerem provázela moderátorka Daniela Písařovicová a režisér a herec Jiří Havelka.

Knihou roku se letos stala publikace Petra Čorneje Jan Žižka. Rozsáhlá monografie popisuje ve více než osmi set stranách život a dobu husitské osobnosti. Porota ocenila názornost i čtivost knihy, která popisuje nejen osobnost Jana Žižky, ale poutavě nahlíží i do středověkého myšlení. Kniha zvítězila i v kategorii Naučná literatura.

Prózou roku se stala Liška v dámu Jiřího Kratochvila odehrávající se v padesátých letech. Kniha prolíná příběh brněnského dělníka Pavla, který má odejít na západ a provést diverzní akci ve Svobodné Evropě, a fantaskní příběh mladé lištičky.

V kategorii Poezie porota ocela sbírku Noční četba, v níž autor Ewald Murrer vrací do hry dnes skoro zapomenutý žánr básnické fantaskní povídky. Knihou pro děti a mládež se stala autorská encyklopedie Davida Böhma A jako Antarktida.

Porota opět ocenila také Objev roku. Tím se stala sbírka sedmnácti povídek Vratislava Kadlece s názvem Hranice lesa. Debut osmatřicetiletého absolventa Literární akademie Josefa Škvoreckého shrnuje tvorbu publikovanou v literárních revuích a rozhlasech.

Blog roku letos vyhrál Jiří Švihálek, který pod názvem Pacholek.com popisuje život po nehodě na motorce, která jej připravila o nohu. Cenu čtenářů obdrželo vyprávění Gump: Pes, který naučil lidi žít, v němž autor Filip Rožek popisuje očima toulavého psa příběh plný překážek a pastí, ale i lásky a neochvějné psí obětavosti.

Z loňského předávání cen Magnesia Litera. Foto: Jakub Hněvkovský