Šéf Divadla Aha! Jakub Stich: Moje prvotina o škodlivosti tabáku pobavila i prezidenta Havla

Šéf Divadla Aha! Jakub Stich: Moje prvotina o škodlivosti tabáku pobavila i prezidenta Havla 

Na konci září uvede pražské Divadlo Aha! sídlící na libeňské scéně v Gongu novou hru s názvem Pánská jízda, kterou sepsal ředitel souboru Jakub Stich spolu s kolegou Janem Štěpánkem. Konverzační komedie o dvou diametrálně odlišných mužích bude první premiérou podzimní sezóny.

Dosud jste působil jako herec a šéf souboru Divadlo Aha! Co vás přimělo vyzkoušet si v rámci divadelního pole i něco nového?

Jako autor jsem působil dávno před tím, než jsem se stal profesionálním hercem, potažmo ředitelem divadla. Mé autorské začátky se vážou už k dětskému věku, zhruba dvanácti až třinácti let, kdy jsem psal různé krátké povídky, pohádky, dokonce divadelní hry. Pamatuji se, že jsem jako svou divadelní prvotinu napsal hru o škodlivosti tabáku pojmenovanou Ze života v popelníku, což byla parafráze na opus bratří Čapkových Ze života hmyzu.

Poslal jsem ji zkraje devadesátých let po svém strýci, profesoru Alexandru Stichovi, našemu tehdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi, s nímž se stýkal. Hra ho velmi pobavila, poslal mi dokonce poděkování a popřál hodně dalších tvůrčích úspěchů. Povzbuzen tímto zdarem jsem psal dále. Při studiu herectví jsme pak založili poloprofesionální autorské Divadlo Frak, kde jsme už působili nejenom jako herci, ale též ostřílení autoři.

Můžete přiblížit děj chystané inscenace Pánská jízda?

Dějový rámec je poměrně jednoduchý. Hra pojednává o dvou lidech, kteří jsou pozváni na oslavu do bytu ke svému hostiteli jménem Sýkora, ale ten se jaksi nedostaví. Dva cizí lidé, náměstek ministra pro místní rozvoj Libor a tramvaják Roman, obézní požitkář a asketický intelektuál, pak řeší nastalou situaci, kde je hostitel a jestli má jejich setkání nějaký význam.

Je to především velká legrace, byť s určitým myšlenkovým přesahem. Vzali jsme původní téma, které jsme s kolegou Štěpánkem rozvinuli, dodali mu na aktuálnosti a přidali špetku svých zkušeností. Myslím, že výsledek bude stát za to.

Co bylo inspiračním podnětem k sepsání Pánské jízdy?

Hra má prapůvod v naší stejnojmenné aktovce, kterou jsme uvedli před dvaceti lety. Vzhledem k současné neradostné situaci, kdy se naše divadlo připravuje na výrazně nižší návštěvnost dopoledních představení pro děti a mládež, způsobenou podle mě zbytečnými obavami z nákazy koronavirem, jsme se rozhodli zpestřit náš repertoár výjimečně o večerní plnohodnotnou inscenaci, absurdní konverzační komedii, na niž bychom mohli nalákat jak středoškoláky, tak dospělé publikum.

Hru jste vytvořil spolu s kolegou Janem Štěpánkem. Jak jste se sladili?

S Jendou jsme naladěni odjakživa na stejnou humornou notu, napadají nás stejná témata a obdobná řešení. Vzájemně se doplňujeme, je radost spolu tvořit. Musíme se držet vždycky zkrátka, být si vzájemnými kritiky, abychom do našich věcí nedávali příliš mnoho nápadů či humoru a aby naše výsledné dílo bylo pro diváka ještě snesitelné a nebavili bychom se pouze my sami. Dle dosavadních ohlasů se ale, myslím, držíme stále na uzdě.

Je těžší napsat komedii než vážně laděnou hru?

To úplně nelze říci, k tomu nejsem zrovna moc fundovaný, jelikož vážné téma zpracovávám pouze výjimečně. Kde není humor, to mě tak nebaví. Pamatuji si na jednu svou dávnou hru o Václavu IV., pijanovi, zároveň citlivém člověku. Měla asi sto stran a podle ohlasů prvních čtenářů jsem se raději rozhodl věnovat se humornějším látkám. Drama na mě asi ještě čeká. Rád lidí bavím.

Repertoár Divadla Aha! zahrnuje vesměs pohádky a dětská představení, nyní přicházíte s komedií pro dospělé. Proč jste se rozhodli pro jiný žánr?

Je pravda, že Divadlo Aha má repertoár postavený z drtivé většiny na pohádkách a výukových programech pro děti a mládež ve věku od tří do osmnácti let. Ročně odehrajeme přes dvě stě takových představení. Bereme to jako poslání, protože spolu s učiteli, kteří děti do divadel vodí, je učíme lásce k divadlu a kultuře vůbec.

Pro jiný žánr jsme se rozhodli vzhledem k situaci, bohužel manuál ministerstva školství hovoří v neprospěch návštěvy kulturních akcí, takže na podzim očekáváme divácký propad. Spousta ředitelů škol se bude bát posílat učitele s dětmi do divadel, tak jsme si řekli, že zkusíme alespoň částečnou náhradou nalákat večerního diváka. Oslovíme také střední školy a učiliště, kde jsou studenti zvyklí chodit do divadel ve večerních hodinách mimo výuku v rámci Klubu mladého diváka, třeba ho naše komedie zaujme. I pro účinkující bude osvěžující hrát pro večerní publikum.

Foto: Divadlo Aha!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Rozhovory

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!