Výstava: John Carter - 100 let

Výstava: John Carter - 100 let 

John Carter se představí v kině IMAX nejen na plátně, ale také na výstavě jako 100letá legenda. 

Česká vydání románů s Johnem Carterem z let 1927 - 1928, původní obálka prvního amerického vydání nebo legendární český komiks z roku 1970 budou k vidění na výstavě v kině IMAX v Praze na Flóře. Výstava ukazuje historii legendární postavy Johna Cartera, její vernisáž proběhne v rámci slavnostní premiéry filmu v kině IMAX ve středu 7. března a potrvá až do neděle 11. března

Chceme představit Johna Cartera ne jako kopii Hvězdných válek a Avatara, ale naopak jako postavu, která žánr sci-fi a fantasy utvářela a ze které všichni ostatní čerpali,“ říká k výstavě Robert Švec, marketingový manažer jediného českého kina IMAX. 

Výstava vznikla díky ochotě českých nadšenců pro „carterovky“ a pro samotný žánr, kteří pro ni poskytli klenoty ze svých sbírek, tři knihy například pocházejí z knihovny Ondřeje Neffa. Některé knihy nebo originální vydání českého komiksu z roku 1970 se dají považovat téměř za relikvie. 

Obdivem k příběhům s Johnem Carterem se filmaři jako James Cameron, George Lucas nebo spisovatelé Artur C. Clarke, Ray Bradbury či Michael Crichton netají a uvádějí je jako svou inspiraci.

První dobrodružství Johna Cartera, pána Marsu, vydal Edgar Rice Burroughs, mimo jiné autor Tarzana, právě před sto lety v roce 1912. Nejprve v časopise a v roce 1917 také jako knižní román. Celá série knih s Johnem Carterem čítá 11 svazků, které byly nespočetněkrát vydány v knižní nebo komikové podobě.

U nás vycházely první romány už v letech 1927 – 1929 v nakladatelství Ladislav Šotek a komiks Dobrodružství Johna Cartera stál u zrodu dlouhé tradice komikových příběhů časopisu ABC. Jeho autor Vlastislav Toman bude hostem slavnostní premiéry filmu a vernisáže a po skončení představení bude připraven k autogramiádě. 

Mnohokrát v historii se na zfilmování pomýšlelo, na ztvárnění komplexního a světa planety Barsoom si však nakonec nikdo netroufl. Za dlouhé čekání byl ale John Carter odměněn 3D verzí a také převedením do formátu pro kina IMAX. 

Na programu jediného českého kina IMAX v Praze bude rozsáhlá akční fantasy John Carter: Mezi dvěma světy od 8. března, kdy vstoupí i do ostatních kin České republiky.

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!