Věc, Zjizvená tvář, Dannyho parťáci a další filmy, o kterých jste nevěděli, že jsou remaky

Věc, Zjizvená tvář, Dannyho parťáci a další filmy, o kterých jste nevěděli, že jsou remaky 

Termín remake dnes neodmyslitelně patří do filmového slovníku. Jde nejen o pomyslné vyjádření úcty a obdivu ke starším snímkům, ale také o příležitost, jak zpracovat existující námět z nového úhlu pohledu. Některé remaky jsou ovšem tak zdařilé, že takřka daly zapomenout na originál.

Věc (1982)

Sci-fi snímek Věc (The Thing, 1982) režiséra Johna Carpentera, pojednávající o objevu nepřátelské mimozemské entity na jižním pólu, je dnes téměř kultovním počinem, a to i navzdory kdysi rozporuplnému přijetí a nízkým tržbám. Úlohu zde sehrála úspěšná premiéra snad až idealistického E. T. – Mimozemšťana (E.T.: The Extra-Terrestrial, 1982) Stevena Spielberga. Carpenterův film se nestal propadákem díky hojnému prodeji VHS kazet a v roce 2011 se dočkal prequelu od nizozemského režiséra Matthijse van Heijningena Jr.

Jen málokdo ale ví, že snímek z osmdesátých let je ve skutečnosti remakem béčkového hororu Věc z jiného světa (The Thing from Another World, 1951), jejž v padesátých letech natočil režisér Christian Nyby na motivy novely Kdo je tam? (Who Goes There, 1938) Johna W. Campbella.

Zjizvená tvář (1983)

Ani snímek Zjizvená tvář (Scarface, 1983) Briana De Palmy není originálním příběhem, nýbrž remakem stejnojmenného filmu z roku 1932. Paul Muni v něm ztvárnil postavu Antonia Camonteho, který v Chicagu dvacátých let pracuje pro vlivného šéfa mafie ve snaze dostat se do čela zločinecké organizace.

Původní film Zjizvená tvář je spolu s Malým Cézarem a Veřejným nepřítelem (1931) považován za stěžejní snímky vznikajícího noirového filmu, známého nejen potemnělým vyobrazením městského života, ale i velkou mírou násilí.

Seznamte se, Joe Black (1998)

Hrdinou filmu Seznamte se, Joe Black (Meet Joe Black, 1998) režiséra Martina Bresta je mediální magnát William Parrish (Anthony Hopkins), který od smrti dostane neobvyklou nabídku: časový odklad výměnou za možnost přiučit se něco o lidech. Světlovlasý smrťák Joe (Brad Pitt) nejenže zcela změní do Williamova život, ale také okouzlí jeho dceru.

Brestův snímek byl vzdáleně inspirován filmem Smrt je na prázdninách (Death Takes a Holiday) z roku 1934. V něm smrt, znavená svou prací, přijme lidskou podobu, aby se dozvěděla více o lidech a životech, které jim bere.

Dannyho parťáci (2001)

Dnes již kultovní krimikomedie Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (Ocean’s Eleven, 2001) je ve skutečnosti remakem stejnojmenného filmu z roku 1960. Poněkud úsměvné je, že Soderbergh o tom při podpisu smlouvy se studiem neměl tušení.

Postavu Dannyho Oceana – jediná, kterou tvůrci slavného remaku zachovali – ztvárnil v původním filmu zpěvák a herec Frank Sinatra. Další parťáky si zahráli členové tzv. Krysího hejna Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford a Joey Bishop.

Já, legenda (2007)

Přestože většina diváků ví, že snímek Francise Lawrence Já, legenda (I Am Legend, 2007) vychází ze stejnojmenné románové předlohy Richarda Mathesona, jen málokdo zná její předchozí filmové adaptace. Mathesonův opus byl ve dvacátém století zpracován hned dvakrát a tyto adaptace nesou tituly Poslední muž na zemi (The Last Man on Earth, 1964) a The Omega Man (1971).

Walter Mitty a jeho tajný život (2013)

Film Bena Stillera Walter Mitty a jeho tajný život (The Secret Life of Walter Mitty, 2013), pojednávající o nesmělém fotoeditorovi, který prchá před nesrozumitelnou realitou do snového světa, je již druhou adaptací povídky Jamese Thurbera. Tou první byl film z roku 1947 režiséra Normana Z. McLeoda s Dannym Kayem v hlavní roli.

Zajímavostí je, že oba snímky mají prakticky totožný děj, což u remaků nebývá zcela zvykem. Nicméně technicky lepší, modernější zpracování nakonec přispělo k větší popularitě Stillerova filmu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!