Francouzská hvězda a to nejlepší z českého divadla. Plzeňský festival Divadlo nabídne přes padesát představení

Francouzská hvězda a to nejlepší z českého divadla. Plzeňský festival Divadlo nabídne přes padesát představení 

Už za dva týdny začíná Mezinárodní festival Divadlo, který každoročně do Prahy přiveze nabitý program. Letos je největším lákadlem inscenace francouzské hvězdy Oliviera Py, který získal prestižní ocenění na přehlídce v Avignonu. Jako tradičně nabídne také to nejlepší z českých scén i doprovodný program.

Plzeň hostí letos již 28. ročník Mezinárodního festivalu Divadlo, který letos opět láká na nabitý divadelní program. Letošní podtitul zní Fandíme divadlu. „Divadla na jaře přesunula své aktivity do online prostředí, být v kontaktu se svým oblíbeným souborem šlo v podstatě nepřetržitě. A přesto tomu něco zásadního chybělo. Osobní přítomnost v hledišti. Sdílený zážitek s ostatními diváky. Vracíme se k ´normálnímu´ divadlu. Po letošním jaře víme, jak je to důležité a cenné,” vysvětluje ředitel festivalu Jan Burian.

Největším lákadlem aktuálního ročníku je hravá hudební inscenace Triumf lásky, za kterou režisér Olivier Py získal ocenění na loňském festivalu v Avignonu. Inscenace na námět bratří Grimmů je plná divadelnosti a kabaretní stylizace a vypráví o zamilované dívce, která musí o svou lásku bojovat ve světě rozvráceném válkou. 

Zástupcem zahraniční tvorby bude ještě Slovenské národné divadlo, které přiveze autorskou inscenaci Jiřího Havelky Dnes večer nehrajeme. Jeden z nejzajímavějších režisérů střední generace v ní pojal Listopadovou revoluci jako zábavný kabaret z hereckého prostředí, v němž propojuje autentické materiály z roku 1989 s přesahy k dnešním kauzám a otázkám po podstatě divadla. 

Dnes večer nehráme Slovenského národného divadla (foto: Radovan Draga)

Důležitou částí programu je samozřejmě přehlídka toho nejlepšího z českého repertoáru. „Letošní festivalová nabídka z domácí tvorby se vyznačuje neobvyklou pestrostí žánrů – od opery a komorního muzikálu přes loutky k nejvíc zastoupené činohře – i námětů,“ zdůrazňuje dramaturg Jan Kerbr. Do Plzně přijede Městské divadlo Brno, Husa na provázku, HaDivadlo, Činohra Národního divadla, Divadlo pod Palmovkou, Divadlo Petra Bezruče a mnoho dalších souborů. 

Domácí plzeňské Divadlo J. K. Tyla uvede inscenaci Middletown v režii Marka Němce a Divadlo Alfa loutkovou feérii Pozor, Zorro!. Diváci si mohou vybrat také z open air představení přístupných zdarma, například pouliční inscenaci Vysoké snění souboru V.O.S.A. Theatre nebo Kaleidoscope Cirku La Putyka

Mezinárodní festival Divadlo se uskuteční ve dnech 9. - 16. září v Plzni.

foto z inscenace Triumf lásky (autor: Christophe Raynaud de Lage)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Francouzská hvězda a to nejlepší z českého divadla. Plzeňský festival Divadlo nabídne přes padesát představení
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!