Podpora studentů i českých sklářů. Czech Design Week odstartuje již v září

Podpora studentů i českých sklářů. Czech Design Week odstartuje již v září  

Již sedmý ročník mezinárodní přehlídky designové tvorby Czech Design Week se uskuteční stejně jako v předchozích dvou letech v Kongresovém centru. Letos však proběhne v neobvyklém termínu, a to již v polovině září. Návštěvníky láká na tvorbu desítek designerů z Česka i ze zahraničí i na zajímavý doprovodný program, během něhož dojde mimo jiné k oživení promenády před Kongresovým centrem.

“Letos jsme se rozhodli klást ještě větší důraz na podporu studentů, mladých designerů a lokálních tvůrců. V ohrožení se kvůli současné pandemii koronaviru zvláště ocitlo tradiční české odvětví – sklářská výroba,“ vysvětluje ředitel festivalu Lukáš Pipek, proč letos na přehlídce dostane sklářská výroba více prostoru. „Chceme dát prostor a pomoci nejen českým sklářům, ale i lokálním tvůrcům a nové generaci českých designérů, kteří to už před současnou krizí měli těžké,“ dodává.

Czech Design Week proběhne opět v Kongresovém centru, v němž svou práci od čtvrtka 10. září do neděle 13. září představí přes sedmdesát designerů a umělců. Přehlídka během svého sedmého ročníku uctí památku zesnulé ikony českého sklářství Jaroslavy Brychtové. Její dílo Žena s holubicí je ukryto přímo v Kongresovém centru. „Jaroslava Brychtová představuje průkopnici nejen české, ale i světové sklářské tvorby. K připomenutí její památky budou během festivalu u Ženy s holubicí postaveny dva reflektory, které vytvoří světelné kužely jako pomyslné sloupy pantheonu,“ přibližuje Pipek.

Přehlídka se letos bude muset obejít bez většiny pozvaných zahraničních designerů, kterým neumožňuje přijet situace kolem koronaviru. Zahraniční tvorba ale bude na festivalu zastoupena, pořadatelé se navíc propojí se svým italským protějškem z Milan Design Week. Návštěvníci se díky spolupráci s velkými značkami i z oboru technologií či automobilismu dočkají také několika zcela nových produktů, které budou na Czech Design Weeku představeny.

Festival láká také na bohatý doprovodný program, který nabídne venkovní výstavy, expozice ve více než deseti partnerských design stores i hudební vystoupení. Poslední den přehlídky, v neděli 13. září, pak proběhne vyhlášení cen Czech Design Awards, jejichž podobu má na svědomí mladý sklářský umělec František Jungvirt. Autorem vizuálu letošního ročníku je Matěj Vojtuš, student Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Podpora studentů i českých sklářů. Czech Design Week odstartuje již v září
 

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!