Febiofest 2012 (22.3. - 30. 3.)

Febiofest 2012 (22.3. - 30. 3.) 

Ve čtvrtek 22. března 2012 se otevřou kinosály Cinestaru Anděl a archivního kina Konvikt, aby již po 19. přivítaly všechny filmové nadšence na Febiofestu 2012.

Hosté

V Kině osobností se letos mj. představí hvězdný italský herec a režisér Nanni Moretti, legendární francouzská herečka Sandrine Bonnaire a polský inovátor Lech Majewski.

Slovensko letos zastoupí herečka Zuzana Kronerová, z Německa zavítá mistr improvizace Andreas Dresen a Polsko zastoupí několikanásobný držitel ceny BAFTA Pawel Pawlikowski. Jedna ze sekcí bude také věnovaná indonéské kinematografii. Zde bude soustředěna pozornost na jednoho z tamějších klíčových tvůrců, kterým je Garin Nugroho.

Filmové lahůdky

Za účasti filmových tvůrců i významných hostů bude zahájem čtyřmi projekcemi filmů. Dramatem odehrávajícím se v druhé polovině 19. století Miláček, dramatem Mademoiselle, dánskou komedií Superclásico a nejnovějším snímkem režiséra Morettiho Máme papeže!.

Pro nedočkavce nabízíme několik dalších filmových tipů.

Belgický film nominovaný na Oskara, režiséra Michael R. Roskama, Býčí šíje je netradičním dramatem z prostředí „hormonální mafie“, nelegálně obchodující s přípravky na podporu růstu svalové hmoty skotu. Veit Helmer přichází s epickou, mimořádně vtipnou evropsko-asijskou produkcí Bajkonur. Nebude chybět ani česká premiéra restaurované verze legendárního francouzského filmu Bitva o Alžír. Či režijní počin Angeliny Jolie V zemi krve a mléka.

Od filmu k hudbě

K tradičním součástem Febiofestu patří Febiofest music festival v podzemních garážích, který samozřejmě i letos nabízí desítky hudebních vystoupení. Můžete se těšit například na Toxique, Please The Trees, Basta Fidel, Dub-o-net, Discoballs, to vše, jako každý rok, zcela zdarma.

Febiofest i pro mimopražské

Že byste rádi na Febiofest zavítali, ale máte to poněkud z ruky? Nezoufejte, pražskou část Febiofestu provází série regionálních ozvěn, a to hned v šesti městech. Liberec (2. 4. – 4. 4. 2012), Hradec Králové (3. 4. – 5. 4. 2012), Pardubice (4. 4. – 6. 4. 2012), České Budějovice (5. 4. – 7. 4. 2012), Brno (10. 4. – 12. 4. 2012), Ostrava (11. 4. – 13. 4. 2012).

Porota

Ještě stále máte možnost přihlásit se do občanské poroty festivalu, která již po páté udělí Grand Prix nejlepšímu mladému evropskému filmu. Zajemci ve věku 15 – 100 let se mohou o členství ucházet až do 10. března na www.febiofest.cz. Pro ty, kteří stále váhají s přihláškou, bude jistě velkým lákadlem, že se letos čestným předsedou poroty stane kamaraman Miroslav Ondříček.

Předprodej vstupenek začíná už 14. března!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!