Proudcast s Týnou Skalickou: Aby se stal člověk expertem na své stravování, potřebuje k tomu zejména selský rozum

Proudcast s Týnou Skalickou: Aby se stal člověk expertem na své stravování, potřebuje k tomu zejména selský rozum  

Před deseti lety se začala zajímat o zdravý životní styl. Ačkoliv to původně dělala pro sebe, brzy začali její pomoc vyhledávat i další lidé. Dnes je Týna Skalická známou nutriční koučkou, jejíž projekt @tojidlo sleduje na Instagramu téměř 80 tisíc fanoušků. V našem Proudcastu jsme probíraly nejen zásady zdravého stravování, ale také nejběžnější mýty, které se s jídlem pojí.

Neber to jídlo tak vážně, je to jen jídlo. Tak zní heslo projektu @tojidlo, jehož autorka Týna Skalická byla dalším hostem Proudcastu Informuji.cz. “V dnešní době se na nás informací o stravování valí hodně. Proto si myslím, že k tomu, abychom se stali expertem na svojí výživu, potřebujeme v tuto chvíli spíš selský rozum,” říká.

Přestože fanoušky na Instagramu nabádá, aby nebrali jídlo příliš vážně, přiznává, že před spuštěním projektu nebyla příliš zářným příkladem ani ona sama. Naopak si v jídle i cvičení kladla vysoké nároky. Její filozofie se v tomto směru obrátila v době, kdy onemocněla mononukleózou. Najednou nemohla dodržovat 'tabulkovou' dietu ani pravidelně cvičit. “Myslím si, že tohle byl můj milník. Myšlenky se mi začaly srovnávat a zjistila jsem, že nechci svůj život omezovat tím, že žiji zdravě. Že vlastně chci, aby to, že žiji zdravě, bylo součástí mého života,” vysvětluje.

V současné době dokončuje svou knihu, kterou naváže na dříve vydaný ebook. Bude se v ní věnovat i oblíbeným jídelním mýtům, kterými se kdekdo nechává svazovat. “Dělejme to, co nám při pravidelném dodržování skutečně pomůže – dostatečně pijme, jezme dostatek zeleniny a nějak si to vše zpříjemňujme,” říká s tím, že by se z jídelních rituálů nemělo dělat zbytečné dogma. “Můj jídelníček také není vždy ideální. Také přijdou chvíle, kdy je pracovních a dalších povinností víc a rituály zdravého životního stylu jdou chvíli stranou,” dodává.

Jaký je největší zlozvyk, se kterým se setkává? Co je to ortorexie? A jsou cheat days, tedy dny, kdy člověk může 'hřešit' s nezdravými jídly, vhodným pomocníkem při držení diet? Odpovědi nejen na tyto otázky najdete v našem Proudcastu. Nově si můžete pustit i bonusový díl s bořením mýtů ve stravování!

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Proudcast s Týnou Skalickou: Aby se stal člověk expertem na své stravování, potřebuje k tomu zejména selský rozum
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!