Hradozámecká noc v Praze a okolí: prohlídky po setmění, dobová gastronomie i ohňové show

Hradozámecká noc v Praze a okolí: prohlídky po setmění, dobová gastronomie i ohňové show 

Hradozámecká noc vypukne nejen na hradech a zámcích po celé republice v sobotu 29. srpna. Přinášíme tipy na nejzajímavější programy z metropole i jejího blízkého okolí.

Zahrady pod Pražským hradem

Zažít prohlídku barokních zahrad s výhledem na panorama hlavního města při setmění za svitu pochodní můžou návštěvníci v areálu pod Hradem. Uskuteční se tu ukázky instinktivní lukostřelby či bojového stylu s holí, vyzkoušet si budou moci také hod nožem nebo sekyrou pod dohledem profesionálů. Zájemci o historii místa by neměli přehlédnout komentované prohlídky zahrad.

Chvalský zámek

Na zámku v pražských Horních Počernicích se během Hradozámecké noci otevře nová interaktivní výstava Leonardo, která mapuje umění a vynálezy proslulého renesančního umělce Da Vinciho. Nejmenší návštěvníky čeká novocirkusový workshop s ohňovou show, kejklemi a akrobacií. V renesanční kuchyni budou moci s rodinou ochutnat dobová jídla nebo se zúčastnit komentovaných prohlídek zámeckých sálů se samotným Leonardem. Kdo se rád bojí, může zamířit i na noční prohlídku bez průvodce.

Karlštejn

Patrně nejslavnější český hrad láká na netradiční pomalou prohlídku soukromých a reprezentačních prostor bez doprovodu průvodce. Návštěvníci navíc budou mít možnost nahlédnout do nedávno zrekonstruované kaple svatého Kříže a kochat se její okázalostí při večerním osvětlení. Zlatým hřebem večera bude ohňová show a nakonec promítání filmového muzikálu Noc na Karlštejně na hradební zeď.

Konopiště

Program na zámku nedaleko Benešova, který sloužil jako sídlo Františka Ferdinanda d’Este, synovce rakousko-uherské císaře, provede diváky různými etapami jeho historie. Speciální prohlídky se budou zabývat třeba životem někdejšího vlastníka Albrechta z Valdštejna, gastronomií nejvyšší šlechty či osudem šlechtičny Žofie Chotkové. Na jižní terase návštěvníci najdou přehlídku barokních šat a masek Alamode.

Mnichovo Hradiště

Středobodem letošního ročníku bude zámek Mnichovo Hradiště na Mladoboleslavsku, který hostí bohatý program od odpoledních hodin až do noci. Těšit se můžete na módní přehlídku kostýmů napříč staletími, ukázky dobových tanců spojené s výukou choreografie a etikety, projížďky kočárem, krátké scény ze života na zámku, noční prohlídky interiérů nebo na závěrečný ohňostroj.

Krakovec

Během festivalu ožije středověká zřícenina hradu u Rakovníka, která vešla ve známost pobytem Jana Husa i coby lokace pro film Ať žijí duchové. Program nabídne třeba koncert bluesrockového uskupení LaBanda nebo projektu Sarraf hrajícího balkánské melodie. Večer uzavře muzikant Vladimír Václavek věnující se alternativnímu rocku, world music i šamanismu.

Sázavský klášter

Areál benediktinského kláštera se letos tematicky zaměří na archeologii. Děti i dospělí si během celého dne budou moci vyzkoušet práce našich předků jako vaření na ohni nebo psaní středověkým náčiním a také se seznámit s činností archeologa. Večer následuje koncert irské keltské hudby či noční tichá prohlídka prostor bez průvodce.

Interiér zámku Mnichovo Hradiště. Foto: Petr Kříž, NPÚ

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!