Bez opakování není zábava. Palm Springs udává konceptu časové smyčky jiný směr než obdobní předchůdci

Bez opakování není zábava. Palm Springs udává konceptu časové smyčky jiný směr než obdobní předchůdci75%

Po premiéře na festivalu v Sundance, který se stihl uskutečnit před vypuknutím celosvětové pandemie, zamířil v červenci snímek Palm Springs na streamovací službu Hulu. Celovečerní debut amerického režiséra Maxe Barbakowa je nyní k vidění i v českých kinech.

Letní komedie trhala rekordy zhlédnutí už na VOD, a tak bylo nasnadě ji rozšířit i do kinodistribuce ještě během prázdnin. Úspěch je o to překvapivější, že na filmu pracovali vesměs začátečníci, pokud nepočítáme herecké obsazení. Kromě Barbakowa je Palm Springs dlouhometrážní prvotinou i pro scenáristu Andy Siaru. Pod zdařilou a funkční kamerou je podepsaný Quyen Tran, jenž spolupracoval na loňské netflixové minisérii Neuvěřitelná.

Schéma Palm Springs je jednoduché. Sledujeme trochu nestoudného starého mládence Nylese, který se dostal do časové smyčky. Jeho neustále se opakující den se odehrává na nudné kalifornské svatbě, kde je hostem.

Na veselce potkává nonšalantní družičku Sarah, nevěstinu sestru, která je evidentně černou ovcí rodiny. Po Nylesově oduševnělém projevu na následném večírku mezi nimi přeskočí jiskra. Shodou okolností se však ve smyčce ocitá i protagonistova (staro)nová známost, která neprozřetelně vstoupí do jeskyně způsobující ono prokletí.

Zprvu rozhořčená Sarah konfrontuje Nylese se vzniklou situací a zjišťuje, že dostat se z pasti, z níž je nevysvobodí ani navození smrti, nebude vůbec snadné. I přes neutuchající vztek se rozhodne zachovat se stejně, jako její smyčkový souputník – s pořádným množstvím alkoholu si nekonečnost řádně užít bez ohledu na potenciální spoušť, kterou po sobě může zanechat.

Příběh neupře zřejmou analogii s dnes už klasickou komedií Na Hromnice o den více s Billem Murraym, z níž vycházel mimo jiné teenage horor Všechno nejhorší. Vzorec je prakticky totožný – po seznamovacím úvodu se děj přesune do zrychlené sekvence řady dnů s nejkomičtějšími momenty až po rozhodnutí, jak stav vyřešit, a konečné rozuzlení. Veškeré části se střídají přesně podle filmařských pravidel po půlhodině.

Tvůrci nového filmu však přišli s jedním upgradem – namísto jednotlivce se do problému tentokrát namočili hned tři hrdinové, což ubírá na fádnosti a posouvá tento subžánr o stupeň, respektive dva výše.

Ačkoli ani v Palm Springs není jasné, proč jsou postiženi právě tyto postavy, o čemž se spolu dohadují, svůj účel inteligentní zábavy Palm Springs poctivě plní. Fetovací scéna ve vaně, barová choreografie ve stejnokrojích na elektronickou vypalovačku Megatron Man nebo průřez lidí, které se Nylesovi podařilo dostat do postele, jsou takřka nezapomenutelné.

Úžasná Cristin Milioti coby Sarah, již jako jin a jang doplňuje Andy Samberg v protější mužské roli, jsou hlavními tahouny snímku. Ve svižné a duchaplné komedii s vydařeným soundtrackem plným méně známých skladeb sedmdesátek a osmdesátek, jež se výstižně strefuje do instituce manželství a závazků obecně, překvapí i Meredith Hagner jako krásně přihlouplá Nylesova skoro ex Misty nebo Peter Gallagher v úloze otce.

Foto: Hulu

Názor informuji.cz: 75%

Kdy a kde dávají film: Palm Springs

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!