Krycí jméno Lev. Groteskní parodii akčních filmů kazí uplakaný závěr

Krycí jméno Lev. Groteskní parodii akčních filmů kazí uplakaný závěr65%

Francouzskou komedii Krycí jméno Lev i přes všechen humorný potenciál shazuje uslzený, rádoby dojemný závěr, kterým vymizela veškerá předešlá legrace. Do snímku, který paroduje slavné akční filmy, byl zvolen nevhodný protagonista – herec postrádá jakoukoliv stopu charismatu.

Ústřední postavou francouzské komedie je upjatý psychiatr Romain, který pečuje o svého nového pacienta Lea Milana. Ten se považuje za mezinárodního tajného agenta s krycím jménem Lev. Přirozeně plachý doktor považuje tohoto francouzského Jamese Bonda za naprostého blázna. Přinejmenším až do doby, kdy Lev Romainovi prozradí, že mu unesou snoubenku. Když k únosu skutečně dojde, psychiatr si uvědomí, že muž, kterého drží coby blázna, je jediný, kdo mu je schopný pomoct.

Zoufalý Romain přemlouvá samořečeného agenta k záchraně své snoubenky a pomáhá mu uprchnout z blázince. Dvojice se vydává na divokou pařížskou misi, jejímž cílem je záchrana Louise, a mimoděk se snaží i překazit loupež století ve Francouzské centrální bance. Šokovaný Romain shledává, že Lev má skutečně nepopiratelné kvality a dovednosti pravého špióna.

Hlavní filmová dvojice je obsazena do dvou kontrastních rolí – ustrašený, upjatý, mírně zženštilý a přemýšlivý psychiatr Romain a sebevědomý, excentrický a podnikavý Lev. Takový byl minimálně záměr. Philippe Katerine skutečně mistrně ovládl svoji postavu vyjukaného doktůrka. V akčních scénách působil jako plyšový medvěd šestileté holčičky, který měl původně namířeno na čajový dýchánek. Výsledek z nastudování jeho postavy byl svěží a humorný.

Na druhou stranu Dany Boon, jenž se měl vcítit do jakéhosi šíleného Jamese Bonda, postrádal jakoukoliv známku charismatu či živočišného šarmu. Tvůrci se snažili navodit dojem obdivovaného agenta, ze kterého sálá testosteron, dostalo se jim však jen mdlého muže bez špetky sex-appealu, zato s hromadou chvástavých řečí. Paradoxem je, že i úředníček ze špionského filmu Dostaňte agenta Smarta působil charismatičtěji a přitažlivěji než tento rádoby agent.

Největší Achillovou patou celého snímku je však uslzená a dojemná pointa. Po celou dobu trvání se film Krycí jméno Lev profiluje do ztřeštěné až bizarní komedie plné situační i dialogové komiky. Ke konci se však nad odlehčeným scénářem zatáhla mračna a scenárista Matthieu Le Nabour se pokusil diváky dojmout srdcervoucím příběhem. Tento seriózní zvrat utnul veškerý děj s příslibem vtipu a zábavy, a celý komediální snímek tak znehodnotil.

Nutno totiž dodat, že pokud si odmyslíme vážný škarohlídský závěrKrycí jméno Lev jako komedie funguje velice dobře. Snímek je plný humorného parodování akčních filmů – agent Lev si před akcí kupuje drahý oblek a vyžaduje občerstvení, ačkoliv život doktorovy snoubenky je v ohrožení. Ačkoliv špión plynně mluví asi šesti exotickými jazyky, s únosci se dorozumívá velmi špatnou lámanou angličtinou. Nemluvě o komických bojových chvatech, které se svým novým učencem praktikuje.

Francouzskou komedii Krycí jméno Lev i přes všechen humorný potenciál shazuje uslzený rádoby dojemný závěr, kvůli němuž vymizela veškerá předešlá legrace. Přesto je ve filmu několik vděčných vtipů a humorných situací, díky kterým snímek funguje dobře jako odpočinková kinematografická záležitost.

Foto: Pathé

Názor informuji.cz: 65%

Kdy a kde dávají film: Krycí jméno Lev

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!