Mákni! Taneční film pro dospívající používá otřepanou netflixovou šablonu

Mákni! Taneční film pro dospívající používá otřepanou netflixovou šablonu60%

Taneční snímek plný hudby Work It! v hlavní roli s drobnou tanečnicí Sabrinou Carpenter si nehraje na velké kinematografické dílo. Sešit byl horkou jehlou, postrádá originální zápletku a je předvídatelný. Na druhou stranu rozptýlí a místy dokonce pobaví.

Netflix vypustil další z řady tanečních filmů zaměřené na adolescentní publikum. Snímek Mákni! vypráví o přešlapu osmnáctileté Quinn (Sabrina Carpenter), která se ve snaze dostat se na vysněný Duke na studijním oddělení řekne, že je tanečnicí. Problém je v tom, že v životě netančila. Teď však musí během krátké doby založit skupinu a ukázat se na soutěži.

V poslední době se v netflixové tvorbě rozšířil takový nešvar. Teenager se skvělým prospěchem se hlásí na vysněnou univerzitu, ale něco se pokazí. Naposledy byl v podobném duchu zveřejněn například snímek The F**K IT List, jehož hlavním hrdinou je kluk s vysokým akademickým potenciálem, z něhož se vyklube prapodivný influencer. Tentokrát tu máme Quinn s její nevinnou lží při pohovoru na Duke.

Snímek však od klišé pekla zachránila skutečnost, že na poli tanečních filmů, které často bývají přemotivované až směšné, je dílo Work It! humorným, relaxačním a zábavným počinem s originální zápletkou – nesourodá taneční skupina vznikne z důvodu vyřčení jedné malé nepravdy a během pár měsíců se tanečníci-amatéři snaží zformovat kompetentní taneční tým, který se dokáže postavit ostatním, roky sehraným skupinám na soutěži.

Snímku by se dala vytknout předvídatelnost, avšak nebyl natočen proto, aby vyhrál cenu Tajemství 2020. Ano, celá zápletka je předvídatelná. Jde však o jeden z těch filmů, které si člověk rád pustí po dlouhém dni – nenáročný a odpočinkový. Přes jednoduchý děj i scénář lze snímek zhlédnout bez pocitů trapnosti a na konci filmu se přistihnout, že si jej člověk vlastně užil.

Jednadvacetiletá Sabrina Carpenter, která ztvárnila hlavní úlohu Quinn, je pro roli jako stvořená. Drobná tanečnice na začátku hudebního snímku skvěle a uvěřitelně hraje svoji nezkušenost s tancem a prkenné nohy, což je přinejmenším působivé. Jedna z nejtěžších věcí je předstírat, že člověku nejde to, v čem je doopravdy dobrý.

Netflix produkuje filmy a seriály ve velkém a žádné z nich neaspirují na ceny Akademie. Taneční snímek plný hudby Work It! si nehraje na velké umělecké dílo, sešit byl horkou jehlou, postrádá originální zápletku a je předvídatelný. Na druhou stranu rozptýlí, místy dokonce pobaví. To jsou body, které se tvůrcům povedly naplnit.

Snímek Mákni! je na streamovací službě Netflix k vidění od 7. srpna.

Foto: Netflix

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Mákni!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!